Samen in actie
voor noodhulp

“Mensen wisten niets van het virus of hoe ze zich konden beschermen.”

Voorlichting Covid in oeganda
De teams van Giro555 partner World Vision gaan met megafoons op pad om voorlichting te geven.

Oeganda werd jarenlang verscheurd door oorlog en interne conflicten. Nu zijn de mensen bezig om het land weer op te bouwen. Maar tegelijk vangt Oeganda ook meer dan 1,3 miljoen vluchtelingen op uit omringende landen. In deze vluchtelingennederzettingen is er naast een tekort aan bijvoorbeeld schoon water ook een grote behoefte aan betrouwbare informatie over het coronavirus en vaccinaties. Door de beperkte toegang tot radio, televisie, kranten, internet en door de taalbarrière, blijft het delen van belangrijke informatie over het coronavirus een grote uitdaging. 

William is een van de ‘jongerenambassadeurs’, die helpen bij de verspreiding van informatie over corona.

World Vision Oeganda gaat daarom op pad met mobiele omroepsystemen en megafoons. Op die manier worden vluchtelingen geïnformeerd over corona en hoe men zich ertegen kan beschermen. “Toen we hier begonnen, wisten de mensen niets van het virus of hoe ze zich konden beschermen. Ze wisten niet dat ze hun handen veelvuldig moeten wassen om de verspreiding tegen te gaan. Ze hadden thuis niet eens een wasgelegenheid. We hebben toen besloten om eerst informatie te verspreiden voordat we zeep gingen uitdelen. Het is belangrijk dat de gemeenschap begrijpt welke strijd we voeren ”, zegt Brenda Madrara, projectmanager bij World Vision. “We werken samen met ‘jongerenambassadeurs’ die zelf uit de vluchtelingengemeenschappen komen om deze berichten te verspreiden”, voegt ze eraan toe.

William spreekt van een afstand andere kinderen toe.

De hulporganisaties achter Giro555 zetten zich in om naast medische noodhulp ook voorlichting te geven over corona en coronavaccins, en om miscommunicatie tegen te gaan. Help mee en doneer op Giro555. 

William gaat van deur tot deur om kinderen voor te lichten over het coronavirus en hoe zij zich kunnen beschermen

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.