Merlijn Stoffels : “De kans dat we mensen levend vinden, is steeds kleiner”
Rode Kruis-woordvoerder Merlijn Stoffels is onderweg naar Nepal. Als een nabeving in Kathmandu het vliegveld onbereikbaar heeft gemaakt, moet hij terug naar Abu Dabi. Ondertussen wordt de kans dat mensen levend onder het puin vandaan komen kleiner.
“De hulpverlening aan de slachtoffers van de aardbeving in Nepal is inmiddels in volle gang. Het Rode Kruis is al gestart met de verstrekking van de eerste hulpgoederen. We hebben zo’n 1.200 tentzeilen uitgedeeld en zullen de komende dagen nog keukensets, kleding, toiletartikelen en muskietennetten gaan distribueren. De bloedbank van het Rode Kruis in Kathmandu draait overuren en levert bloed aan de belangrijkste medische faciliteiten in de hoofdstad. Tegelijk zijn zeker 300 vrijwilligers in Nepal gemobiliseerd om de overheid te ondersteunen bij zoek- en reddingsacties. Hulpverleners van Rode Kruis helpen bovendien bij de zoektocht naar vermiste personen.
Luchthaven onbereikbaar
Dit hoor ik althans van mijn collega’s in Nepal. Zelf ben ik nog niet in het land aangekomen. Als we ongeveer een uur vliegen verwijderd zijn van Kathmandu, meldt de piloot dat er een nabeving is geweest in Nepal en dat de luchthaven sindsdien onbereikbaar is. De enige optie is om terug te keren naar waar we vandaan kwamen: de Verenigde Arabische Emiraten. Negen uur voor niets in een vliegtuig, zonder ons einddoel te bereiken. Enorm frustrerend. De luchthaven zal ook niet meer open gaan vandaag, laat de piloot weten.
‘De kans dat we mensen levend vinden, wordt met de dag kleiner’
Ik kom tot de verdrietige conclusie dat door deze vertraging onnodig mensen zullen sterven. Hopelijk lukt het morgenochtend wel om het rampgebied te bereiken. De luchthaven moet zo snel mogelijk weer opengaan. Het is de enige manier om hulpgoederen het land in te krijgen. Voorbereidingen voor een eerste vlucht met hulpgoederen naar Kathmandu zijn in volle gang. Het Rode Kruis zal de komende dagen bezig zijn met de aanvoer van extra hulpgoederen uit depots in Kuala Lumpur en Dubai. In totaal zouden deze goederen meer dan 50.000 gezinnen kunnen helpen.
Missie tentje geslaagd
Toch is er ook een voordeel dat ik iets langer in Abu Dhabi ben. Door het Field Assessment and Coordination Team, waarvan ik deel ga uitmaken word ik gewaarschuwd dat ik me moet voorbereiden op zware omstandigheden. Het regent op dit moment in Kathmandu en er zijn geen plekken om te slapen. Rode Kruis-collega’s slapen in auto’s of in de regen. Er is een groot tekort aan onderdak, dus besluit ik alsnog een tentje te kopen. Dat is geen gemakkelijke opgave in het op luxe gerichte Abu Dhabi. In een luxe shopping mall vind ik uiteindelijk toch een tentje. Deze missie is alvast geslaagd. Ik moet opschieten voor een telefonisch interview met het Radio1-programma Met het oog op morgen. Daarna snel slapen, want om vijf uur gaat de wekker alweer.”
Nieuwsoverzicht