Nederland
helpt
Nepal

Merlijn Stoffels: “Gewonden strompelden soms dagenlang”

Merlijn Stoffels reist per transportheli mee naar een hooggelegen dorp in de Himalaya. Vanuit de lucht lijkt het gebied nauwelijks geschonden. Maar eenmaal aangekomen in het Himalaya-dorp Dhunche blijkt ook daar de ellende compleet.

“Een enorm lawaai en dan is het zover. De helikopter stijgt op. Samen met NOS-verslaggever Marieke de Vries ben ik onderweg naar Dhunche. Een bergdorp hoog in de Himalaya waar het Rode Kruis een noodhospitaal gaat neerzetten om de stroom gewonden door de aardbeving te kunnen behandelen. Marieke zal zelf moeten filmen, want voor de cameraman is geen plek in de helikopter. Even is het nog spannend of wij wel mee kunnen, want het toestel zit tjokvol met materiaal om de kliniek te kunnen opbouwen. Eigenlijk is het maximale laadgewicht al overschreden, maar na wat rekenen, besluit de piloot van de Indiase militaire helikopter om ons toch mee te nemen. Stoeltjes zijn er niet, dus we zitten op de ijzeren dozen waarin de medicijnen zijn opgeborgen.

Ik kijk naar buiten en zie Kathmandu onder mij voorbij glijden. Grote delen van de stad lijken niet getroffen door het natuurgeweld. Schijn bedriegt, weet ik uit de ervaring van de afgelopen dagen. In de muren blijken toch vaak scheuren te zitten, waardoor de huizen onbewoonbaar zijn geworden. Afbreken en opnieuw opbouwen is de enige remedie. In de verte zie ik de grootste en hoogste bergketen ter wereld opdoemen, de Himalaya. We vliegen langs besneeuwde bergtoppen, groene valleien, watervallen en grillige bergpassen. Wat een natuurschoon. Dit gebied is het Mekka voor bergbeklimmers. Je zou bijna vergeten dat in dit land zich een ramp heeft voltrokken. Als we even later over volledig verwoeste dorpjes vliegen, word ik keihard met mijn neus op de feiten gedrukt. Door de aardbevingen zijn er aardverschuivingen geweest die voor veel schade hebben gezorgd. Bomen op de berghellingen zijn door de alles verwoestende modderstroom geknakt als luciferhoutjes. Autowegen zijn van de kaart geveegd en hele dorpen van de aardbodem verdwenen. Grote delen van dit gebied zijn daardoor alleen nog maar per helikopter bereikbaar. Het is me in één klap duidelijk waarom het zo moeilijk is om in dit onherbergzame gebied snel de hulp te kunnen bieden die zo keihard nodig is.

Als we landen in Dhunche, midden in de Himalaya op 2.030 meter hoogte, zien we dat ook daar de verwoesting enorm is. Militairen komen aangerend om de lading zo snel mogelijk te lossen. Op de start- en landingsbaan staan dozen met voedsel en andere hulpgoederen opgestapeld. Er is inmiddels een luchtbrug met helikopters gecreëerd vanuit Kathmandu om de verafgelegen dorpen en hikerhutten te kunnen bereiken. Op de heenweg nemen ze hulpgoederen mee en op de terugweg de gewonden en de lichamen van de mensen die de ramp niet overleefd hebben. Tot overmaat van ramp is in dit regionale hoofdstadje met zo’n 2.535 inwoners ook nog eens het ziekenhuis ingestort.

Van heinde en ver komen bebloede gewonden naar Dhunche, soms na dagenlang strompelen. Maar de medische faciliteiten zijn beperkt. Daarom zijn Rode Kruis-hulpverleners druk in de weer met de opbouw van het veldziekenhuis om de gewonden zo snel mogelijk te kunnen helpen. ‘Het einde is nog niet in zicht, maar ik blijf zo lang het nodig is’, zegt de Canadese teamleider Hossam Elsharkawi. De arts die gespecialiseerd is in hulpverlening in hooggelegen gebieden en tropische geneeskunde is uiterst bezorgd over de situatie van de gewonden. ‘Er zijn dorpen rond Dhunche waarmee we nog geen contact hebben gehad. De komende dagen gaan we met het medische team proberen de getroffen dorpjes te voet, met de brommer, of met helikopters te bereiken. We moeten er snel naartoe, anders is het te laat.’

In Dhunche heeft het Rode Kruis inmiddels een tentenkampje neergezet voor gewonden en de mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt. Zodat ze na alle ellende niet ook nog eens in de regen en kou hoeven te slapen. Een groepje kinderen kijkt nieuwsgierig toe als we door het dorp lopen. We groeten namaste, ‘hallo’ in het Nepalees, en houden onze handen tegen elkaar. De kinderen beginnen ondanks alles te lachen en roepen terug in koor namaste.”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.