Merlijn Stoffels: “Wat ik daar zag kan ik nauwelijks bevatten”

Met mijn hoofd nog in de Filipijnen, nog verdoofd door de jetlag, zit ik donderdag aan tafel bij Pauw & Witteman. Gelijk na de verwoestende tyfoon Haiyan ben ik, woordvoerder bij het Nederlandse Rode Kruis, afgereisd naar het getroffen gebied.  Wat ik daar zag kan ik nauwelijks bevatten, alsof er een bom is ontploft.

Huizen verworden tot een hoopje puin, met soms de lijken er nog tussenin. Palmbomen onthoofd, vrachtwagens ondersteboven, geen winkel meer open en de totale ontreddering. Toen de redactie van Pauw & Witteman mij benaderde of ik gast wilde zijn in het programma, twijfelde ik dan ook geen moment. Het is een unieke kans om Nederlanders te overtuigen dat niet helpen geen optie is. We moeten voorkomen dat deze mensen na de eerste ramp, de tyfoon. Ook nog eens getroffen gaan worden door een tweede ramp, door het uitblijven van hulp.

De redactie haalt alles uit de kast om het interview tot een succes te maken. Er zijn fragmenten uitgezocht van mijn tv optredens afgelopen week vanuit de Filipijnen. Ook maken ze een compilatie van het videomateriaal dat ik zelf heb gedraaid. Tot slot nemen ze uitgebreid te tijd om te luisteren naar mijn ervaringen. Zoveel te vertellen en maar tien minuten de tijd, want zo lang is zo’n gesprek gemiddeld. Voor de uitzending ben ik ineens heel moe, want door het tijdsverschil is het eigenlijk midden in de nacht voor mij. Gelukkig klapt het publiek me wakker. Het gesprek vliegt voorbij. Het gaat over wat ik heb gezien heb, hoe we de Filippino’s kunnen helpen en hoe moeilijk het is om in dit soort omstandigheden voldoende hulp op de goede plek te krijgen.

Graag had ik ook willen vertellen over de vrouw die haar vader dreigt te verliezen, omdat ze geen medicijnen kan betalen. De kinderen die massaal aan de diarree raken door het tekort aan schoon drinkwater en daardoor het risico lopen om uit te drogen. De kindjes die langs de weg staan in hun vieze kleren, met hun hand omhoog om hulp te krijgen, tevergeefs. De borden op de huizen met de tekst: ‘we need help’. Nog zoveel te doen, nog zoveel geld nodig om meer mensen te kunnen helpen.

Bekijk de uitzending van Pauw en Witteman hier.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.