Help slachtoffers Syrië

‘Met 40 mensen op 80 vierkante meter’

In september reisde Oxfam Novibmedewerker Jules van Os naar Libanon. Vanuit Beiroet schrijft hij: “Ik ben op anderhalf uur rijden van Damascus, Syrië. Op het eerste oog is er niets te merken van het conflict in Syrië, maar als je achter de voordeuren kijkt, kom je oog in oog te staan met mensen die op de vlucht zijn. En met het leed dat dit met zich meebrengt”. Zo ontmoet hij Bahia Aded Shahabi, een vrouw die met 22 andere vluchtelingen in een appartement van slechts 30 vierkante meter woont. De woonruimte is krap en duur, maar het belangrijkste voor Bahia is dat ze veilig is, zo vertelt ze aan Jules. In de gebedsruimte van een moskee (zo’n 80 vierkante meter) treft Jules 40 Syrische vluchtelingen aan. Ze hebben de beschikking over één wc.

Sinds september 2012 helpt Oxfam Novib geregistreerde Syrische vluchtelingen met vouchers van 10 of 20 dollar, waarmee vluchtelingen levensmiddelen kunnen kopen bij lokale winkeliers. Dat doet Oxfam Novib onder andere met geld van Giro555.
Jules bezoekt ook een kustplaats onder Beiroet, waar hij opnieuw Syrische vluchtelingen ontmoet. Zij kunnen terecht in een vluchtelingenkamp op het strand. Achter het kamp staan hoge, luxe hotelflats. Inmiddels heeft het hotel geëist dat het kamp weg gaat, omdat de tenten het uitzicht van de hotelgasten zouden verpesten. Ook de vluchtelingen in dit kamp krijgen vouchers waarmee zij levensmiddelen, dekens en zeep kunnen kopen.

Jules bezoekt tot slot de Bekaa-vallei, ten oosten van Beiroet. Achter de bergen ligt de grens met Syrië. In de Beeka-vallei wonen vluchtelingen in zogenaamde ‘settlements’. Dat zijn tijdelijke kampen waar ongeveer 50 tot 100 mensen wonen. In juni van dit jaar waren er ongeveer 250 van deze settlements, inmiddels ruim 400. In een van deze settlements ontmoet Jules Reem met haar kinderen. Nu is de temperatuur in de Beeka-vallei nog prima, maar de winter komt eraan en zorgt voor kou en sneeuw. Hoe lang Reem nog met haar kinderen in een tent in de Beeka-vallei moet wonen, weet niemand. In de settlements in de Beeka-vallei worden gezinnen geholpen met tenten, wc’s en drinkwatervoorzieningen.

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.