Met alleen vaccins voor armere landen zijn we er nog niet
Het doneren van vaccins tegen COVID19 is een goede, maar slechts eerste stap. Daarna begint de volgende uitdaging, zegt Suzanne Laszo, actievoorzitter van de Giro555-actie ‘Samen tegen corona’. Zonder distributienetwerk en vaccinatiebereidheid in de ontvangende landen blijven vaccins ongebruikt.
In haar opiniestuk van afgelopen maandag ‘Geld inzamelen voor vaccins in Afrika? Het Westen kan beter stoppen met hamsteren’, stelt Faten Aggad dat de Giro555-actie zich niet moet richten op geld voor vaccins, omdat geld voor vaccins niet het probleem zou zijn. Giro555 richt zich juist op twee problemen die nog relatief onzichtbaar zijn: de vaccins daar krijgen waar ze nodig zijn en zorgen dat de vaccinatiebereidheid toeneemt.
Afgelopen weekend hebben de G7-landen 1 miljard vaccins toegezegd. Dat is een begin. Maar zodra vaccins straks in de havens en hoofdsteden van de lage- en middeninkomenslanden aankomen, dan begint de logistieke puzzel pas echt. De vaccins moeten, vaak gekoeld, vaak naar verafgelegen dorpen waar geen bus of trein naartoe gaat, en die slechts te voet, met een drone, vliegtuig of rivierboot bereikbaar zijn. Want als in deze gebieden een uitbraak is, dan heb je vanwege het fragiele gezondheidssysteem pas écht een probleem.
Een ander groot probleem is de weerstand tegen vaccins in veel landen, omdat er vaak onjuiste informatie rondgaat of informatie simpelweg ontbreekt. Om te voorkomen dat vaccins straks onaangeroerd op de plank blijven liggen, is het geven van voorlichting ongelooflijk belangrijk om wantrouwen weg te nemen.
Dát is wat de hulporganisaties achter Giro555 doen met het geld dat binnenkomt op Giro555. We gebruiken de donaties vooral voor deze voorbereidende werkzaamheden. Voor de mobiele koelboxen, waarmee lange afstanden kunnen worden overbrugd. Voor beschermende kleding voor de frontliniewerkers, en voor het trainen van zorgverleners in het zetten van een prik. We vragen gemeenschapsleiders, geestelijk leiders, influencers en jongeren om ons te helpen bij het geven van voorlichting over vaccinaties, en leveren zuurstofapparaten om patiënten weer lucht te geven.
Ja, we vragen de Nederlandse bevolking inderdaad om solidair te zijn met armere landen, want het probleem van COVID19 wereldwijd is zo groot, dat we het alleen samen kunnen oplossen. Rijkere landen kunnen vooral helpen door vaccins te doneren en financieel te ondersteunen bij randvoorwaarden. De Nederlandse bevolking helpt met donaties aan Giro555 de samenwerkende hulporganisaties bij hun werk om die vaccins daadwerkelijk te kunnen zetten. Al die hulp is heel hard nodig. Want niemand is veilig voor COVID19 tot iedereen veilig is.
Suzanne Laszlo, actievoorzitter Giro555
Alleen met wereldwijd vaccineren komen we uit de coronacrisis. En daar hebben we jouw steun hard bij nodig!
