Help slachtoffers Syrië

“Mijn zusje praat weer”

Nog steeds zorgt de aanhoudende burgeroorlog in Syrië dat duizenden Syriërs dagelijks op de vlucht slaan. Naar de grenzen, de buurlanden Turkije, Jordanië, Libanon, maar ook in Syrië zelf. Zoals de 20-jarige Siham deed, samen met haar familie. Ze verblijft samen met inmiddels meer dan 200.000 vluchtelingen in de havenstad Tartous, in West-Syrië.

Nog steeds ontvluchtten dagelijks duizenden mensen hun woonplaatsen in Syrië. Vanuit steden zoals Homs, Aleppo, Raqqa, Deir ez-Zor, Idleb and Deraa vluchten Syriërs naar buurlanden om een veilig onderkomen te vinden. Maar ook in Syrië zelf zijn nog plaatsen te vinden waar de mensen een veilig onderkomen kunnen hebben, zoals in de kustplaats Tartous.

Siham

Iedere dag komen er nieuwe vluchtelingen aan. Inmiddels telt de havenstad meer dan 200.000 mensen die humanitaire ondersteuning nodig hebben. Een van hen is Siham (haar naam is voor haar veiligheid gefingeerd). “Mijn 4-jaar oude zusje kon niet meer praten. Ze heeft van dichtbij gezien wat er met onze buurt gebeurde, hoe alles werd aangevallen, vertelt de 20-jarige. Samen met haar familie is ze de stad Aleppo uit gevlucht. “Toen we net met z’n allen in de auto zaten, braken er weer gevechten uit. We waren zo ontzettend bang, dat iedereen aan het huilen was.”

Siham woont nu met haar familie in een van de opvanghuizen in Tartous. “We hebben mijn zusje water gegeven om haar weer te laten praten, maar ze was in shock.” Nu zijn ze veilig. Siham klaagt niet over de ruimte waar ze nu met haar familie woont. In dit opvanghuis wonen nog 37 families, allemaal gevlucht uit Aleppo. “We vinden het fijn hier, omdat het veilig is. Ik wil hier blijven totdat er weer vrede is thuis,” zegt Siham. Met haar zusje gaat het inmiddels weer goed. “Het gaat een stuk beter met haar, ze praat weer.”

Toekomst staat stil

Het aantal families dat naar Tartous en andere veilige gebieden trekt neemt exponentieel toe. “Het is steeds moeilijker om iedereen voldoende te kunnen ondersteunen,” vertelt een van de hulpverleners in Tartous. “Bovendien zullen de mensen niet snel terug kunnen naar hun huizen, omdat veel van hen geen huis meer hebben als gevolg van het geweld in hun stad. Kinderen zetten hun toekomst stil, want ze kunnen niet naar school. We doen wat we kunnen, maar meer hulp is dringend nodig.”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.