Help slachtoffers Syrië

Minister reageert op Kamervragen: giften Giro555 worden goed besteed

Minister Ploumen gaat ervan uit dat de giften die binnenkomen op Giro555 goed worden besteed. Dat schrijft zij in de beantwoording van Kamervragen over de verdeling van het geld.

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) is een initiatief van 10 Nederlandse noodhulporganisaties. Zij verdelen de opbrengsten van Giro555 volgens een vaste verdeelsleutel, een instrument om te zorgen dat de beschikbare hulp vanuit Nederland zo goed en snel mogelijk hulp bij de slachtoffers terechtkomt. Tweedekamerlid De Caluwe (VVD) stelde vragen hierover naar aanleiding van een uitzending van Nieuwsuur.

“Het is, gelijk eerdere acties van SHO, aan de deelnemende NGO’s om de verdeelsleutel te bepalen”, zegt de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. “Ik ga ervan uit dat de opgehaalde fondsen goed zullen worden besteed, welke verdeelsleutel SHO dan ook aanhoudt.”

Alle deelnemers van de SHO zetten zich in voor Syrische slachtoffers, zowel in Syrië als in de buurlanden. De helft van de noodhulp met SHO-geld gaat naar slachtoffers in Syrië en de helft naar Syrische slachtoffers in buurlanden. De minister laat weten dat ze de Giro555 actie voor Syrië “gezien de ernst en omvang van de Syrische crisis” gaarne ondersteunt.

Alle deelnemers van de SHO zijn ervaren noodhulporganisaties. Zij werken volgens internationale standaarden en richtlijnen die regelmatig worden getoetst. De verdeelsleutel is gebaseerd op grootte en omvang van fondsenwerving en noodhulp van de organisaties. Leden investeren in gezamenlijke acties en zien in de actieperiode af van eigen fondswerving. De vooraf vastgestelde verdeelsleutel stelt SHO in staat snel hulp te bieden zonder vertragende procedures van toetsing en toewijzing.

Lees hier de beantwoording van de kamervragen door de minister
Lees hier de reactie van de SHO op de kamervragen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.