Nederland
helpt
Nepal

Mobiele app maakt behoeften aan noodhulp in Nepal inzichtelijk

“Wij willen hulp bieden die aansluit op de behoeften van mensen”, zegt Pepijn Trapman, die de noodhulp in Nepal coördineert voor ICCO en Kerk in Actie. “En dat kunnen we makkelijker doen door innovatief gebruik te maken van de technologie, door een app in te zetten die de behoeften van de bevolking in kaart brengt.” 

Op de app, gemaakt door AKVO, kunnen mensen via tablet of telefoon snel aangeven welke problemen zij het hoofd moeten bieden en wat hun meest urgente behoeften zijn. Moet er zo snel mogelijk schoon drinkwater komen? Is er een probleem met onderdak? Hoe staat de lokale markt ervoor?

LOKALE ECONOMIE WEER STIMULEREN

Trapman: “We werken in onze structurele programma’s in Nepal al samen met AKVO. De app is een perfecte manier om snel in kaart te brengen waar behoefte aan is in een gebied. Zo overwegen wij bijvoorbeeld om in bepaalde regio’s cash uit te delen, zodat mensen op de lokale markt levensmiddelen kunnen kopen. Daarmee stimuleer je meteen ook de lokale economie, een heel belangrijk onderdeel om een samenleving weer op te bouwen na zo’n ramp. Maar dan moet je eerst weten of er überhaupt een markt is, welke producten er verkocht worden en aan welke producten behoefte is. Anders heeft het geven van cash natuurlijk geen zin.”

Zodra mensen hebben ingevuld op de app hoe hun situatie is, krijgen ICCO en Kerk in Actie deze data binnen en kunnen zij een goede analyse maken. Daar waar geen verbinding is met het mobiele netwerk kunnen mensen de vragen op de app offline invullen, die ze dan uploaden zodra er wel verbinding is. Door middel van GPS is per regio direct inzichtelijk wat de grootste tekorten zijn, waar de hulp op wordt afgesteld.

DE HULPVERLENING VOOR DE TOEKOMST

Trapman: “Deze app is vernieuwend, en ik denk dat het dé manier van hulpverlening voor de toekomst is. Maar het is natuurlijk niet zo dat als iemand aangeeft behoefte te hebben aan onderdak, wij die altijd direct kunnen leveren. Gebieden zijn moeilijk bereikbaar door de aardbeving en sommige materialen zijn moeilijk leverbaar. Maar met behulp van de app voorkom je dat je met noodhulppakketten komt aanzetten waar mensen niet op zitten te wachten, en kun je zo snel mogelijk anticiperen op wat er wél nodig is.”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.