Mobieltjes opladen bij de generator van de suikerboer

De veerkracht van de Filipino’s die getroffen zijn door de ramp inspireert de hulpverleners.

Fay Camallere uit Ormoc heeft de storm doorstaan. Vier families hebben tijdens de tyfoon geschuild in haar huis. “Tweeëntwintig mensen, inclusief een baby van twee weken oud”, zegt Fay. “We dachten dat we dood zouden gaan.”

Fay Camallere

Ze overleefden. Nu wil Fay andere overlevenden helpen. Ze meldde zich als vrijwilliger bij ACCORD, een partner van CARE Nederland en werkte uren achtereen om rijst uit grote verpakkingen over te gieten in kleinere zakken die makkelijker te distribueren zijn.

Vrijwilligers helpen ook Cordaid Mensen in Nood met het uitdelen van tentzeilen en het bouwen van nieuwe huizen. John Cortez uit Ormoc  bouwt noodonderkomens. “We hebben hout verzameld van ingestorte huizen. Daar bouwen we een A-frame van. Het zeil gaat daar overheen als dak. Voor de muren gebruiken we weer andere materialen.” Vrijwilligers delen de zeilen, spijkers, hamers en touwen uit. Per tien families delen zij ook een handzaag, een schep, een koevoet en meetlint uit.

John Cortez

 

Getimmer

Addy Bom was als logistiek expert ingehuurd door Cordaid Mensen in Nood om de eerste vlucht tentzeilen vanuit Nederland te begeleiden. Hij is onder de indruk van de veerkracht van de Filipino’s.

 

 

“De eerste distributie van tentzeilen duurde een paar uur. Nog voor we klaar waren hoorden we getimmer en zagen we de eerste zeilen op de daken verschijnen.”

Iedereen, uit elke laag van de bevolking, zet zich in. Zo stelde een rijke suikerboer zijn gehele complex van opslagschuren en kantoren ter beschikking aan Cordaid Mensen in Nood.

Telefoon

Bom verbaasde zich over een groep van honderden mensen die zich op een dag rond het complex verzameld hadden. ‘Ik dacht, een oploopje, maar de sfeer was heel gemoedelijk. Iedereen stond rustig te wachten.” Waarop? Tot hun telefoon was opgeladen. De suikerboer had vanaf zijn noodgenerator een verlengsnoer naar buiten gelegd, op straat. Mensen legden daar weer hun eigen verlengsnoeren en stekkerdozen op aan, zodat een heel netwerk van draden ontstond en iedereen zijn telefoon kon opladen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.