Mobieltjes opladen bij de generator van de suikerboer
De veerkracht van de Filipino’s die getroffen zijn door de ramp inspireert de hulpverleners.
Fay Camallere uit Ormoc heeft de storm doorstaan. Vier families hebben tijdens de tyfoon geschuild in haar huis. “Tweeëntwintig mensen, inclusief een baby van twee weken oud”, zegt Fay. “We dachten dat we dood zouden gaan.”
Ze overleefden. Nu wil Fay andere overlevenden helpen. Ze meldde zich als vrijwilliger bij ACCORD, een partner van CARE Nederland en werkte uren achtereen om rijst uit grote verpakkingen over te gieten in kleinere zakken die makkelijker te distribueren zijn.
Getimmer
Addy Bom was als logistiek expert ingehuurd door Cordaid Mensen in Nood om de eerste vlucht tentzeilen vanuit Nederland te begeleiden. Hij is onder de indruk van de veerkracht van de Filipino’s.
“De eerste distributie van tentzeilen duurde een paar uur. Nog voor we klaar waren hoorden we getimmer en zagen we de eerste zeilen op de daken verschijnen.”
Iedereen, uit elke laag van de bevolking, zet zich in. Zo stelde een rijke suikerboer zijn gehele complex van opslagschuren en kantoren ter beschikking aan Cordaid Mensen in Nood.
Telefoon
Bom verbaasde zich over een groep van honderden mensen die zich op een dag rond het complex verzameld hadden. ‘Ik dacht, een oploopje, maar de sfeer was heel gemoedelijk. Iedereen stond rustig te wachten.” Waarop? Tot hun telefoon was opgeladen. De suikerboer had vanaf zijn noodgenerator een verlengsnoer naar buiten gelegd, op straat. Mensen legden daar weer hun eigen verlengsnoeren en stekkerdozen op aan, zodat een heel netwerk van draden ontstond en iedereen zijn telefoon kon opladen.
Nieuwsoverzicht