Nederland
helpt
Nepal

Moesson drijft Nepalezen van huis

Na de aardbevingen die Nepal troffen op 25 april en 12 mei van dit jaar bedreigen lawines de veiligheid van de bevolking. Nu de moessonregens zijn begonnen vluchten steeds meer mensen van de dorpen in de bergen naar lager gelegen gebieden. Hulporganisaties achter Giro555, zoals Cordaid, bieden hen onderdak en steunen hen met het vinden van een inkomen. Tegelijkertijd wordt samen met de Nepalezen na gedacht over langetermijnoplossingen.

De aardbevingen die 11 Nepalese districten troffen in april en mei zijn achter de rug, maar miljoenen mensen zijn hun huis, vee en bron van inkomsten kwijtgeraakt. Veel van hen leven in tijdelijke vluchtelingenkampen en zijn afhankelijk van hulporganisaties voor hun eten, schoon drinkwater en onderwijs voor hun kinderen. Op dit moment zijn er ongeveer 500 kampen met daarin meer dan 21.000 huishoudens (ongeveer 116.000 mensen). Met het vallen van de moessonregens komen er steeds meer mensen naar de kampen vanuit hun thuisdorpen in de berggebieden, om te ontsnappen aan lawines en modderstromen veroorzaakt door het snel stijgende water.

“DEZE MOESSON ZAL ZEKER LAWINES VEROORZAKEN EN ONZE DROMEN VERWOESTEN.”

Eén van deze mensen is Dhan Bahadur Tamang (62): “God weet wanneer we terug kunnen naar ons huis, ons dorp,” zegt hij. “Ik ben bang dat we nooit kunnen terugkeren, want de bergen zijn gespleten en deze moesson zal zeker lawines veroorzaken en onze dromen verwoesten.”

Een vrouw uit Haku die haar dorp heeft verlaten, in het kamp waar ze nu woont. Foto: Cordaid


Hulp voor vluchtelingen in Rasuwa

Nu nieuwe vluchtelingen de kampen bereiken moeten er nieuwe oplossingen worden bedacht om hen te huisvesten. In het district Rasuwa, waar hulporganisatie Cordaid werkt in twee gemeenschappen (Lahrepauwa en Daibung), zijn er drie nieuwe kampen opgezet op land dat zij leasen van privé-eigenaren. In totaal leven er nu 1.640 mensen in deze drie locaties. Cordaid en lokale partnerorganisaties Lumanti en Parivartan hebben bouwmaterialen verstrekt, zodat de vluchtelingen hun eigen tijdelijke onderkomen kunnen bouwen. Daarnaast hebben ze watertappunten, toiletten en wasgelegenheden aangelegd, en ook tentscholen en andere faciliteiten voor de bewoners.

Naast onderdak willen de vluchtelingen die hun inkomstenbronnen zijn verloren graag weer aan het werk. Daarom zorgt Cordaid dat een vakopleiding kan worden gevolgd, zodat jongeren praktische vaardigheden kunnen leren zoals metselen, timmeren, breien en weven. De producten die ze maken zullen dan worden verkocht op lokale markten, waardoor de jongeren weer geld kunnen verdienen voor hun families. Verder wordt er een boerderij gevestigd naast de vakschool, waar vluchtelingenfamilies land kunnen bewerken en vee kunnen houden voor hun inkomen.

Volgens de Nepalese overheid blijven de kampen tenminste 12 maanden overeind, en die periode kan nog worden uitgebreid als blijkt dat de moesson gevaarlijke schade heeft aangericht. De terugkeer van vluchtelingen naar hun dorpen zal beginnen zodra hun veiligheid kan worden gegarandeerd.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.