Nederland
helpt
Nepal

Moesson legt extreme druk op hulpverlening

Hulporganisaties zetten, mede met geld van Giro555, alles op alles om te zorgen dat mensen tijdelijk onderdak en eten hebben en dat besmettelijke ziektes niet uitbreken. De weersomstandigheden leggen een extra druk op de noodhulpverlening in Nepal, waar het nu al veel regent en in juni de moesson begint.

Hulpverleners in de getroffen gebieden staan voor een race tegen de klok. In en rond Kathmandu zijn 58 noodkampen ingericht die onderdak bieden aan 37.500 ontheemden. In de duizenden verwoeste dorpen worden tenten uitgedeeld of schuilen mensen bij elkaar in scholen en kerken die nog overeind staan. “Het is cruciaal dat mensen tijdelijk onderdak hebben om zich te beschermen terwijl ze hun huis weer opbouwen”, zegt Lex Kassenberg, landendirecteur in Nepal van CARE. Met steun van onder andere Giro555 wil CARE de komende maand 30.000 mensen voorzien van tentdoeken en touwen van goede kwaliteit om in tijdelijk onderdak te voorzien. Ruim 366.000 huizen raakten door de aardbeving van 25 april 2015 en de aardschokken die daarop volgden, verwoest of beschadigd.

Regen zorgt in deze omstandigheden voor een extra groot risico op uitbraak van besmettelijke ziektes als cholera. Daarom is voorlichting nu van levensbelang. “Veel rioleringssystemen zijn stuk gegaan door de aardbeving, maar omdat de riolering onder de grond zit, kun je dit niet zien. Mensen weten hierdoor niet of hun drinkwater besmet is met afvoerwater”, aldus Pepijn Trapman, noodhulpcoördinator van ICCO en Kerk in Actie. Beide hulporganisaties geven voorlichting over hygiëne en hebben al 15.000 mensen voorzien van noodhulppakketten met daarin tentzeilen, dekens en  jerrycans met drinkwater en chloortabletten.

De hulporganisaties achter Giro555 richten zich daarnaast op voedselhulp. Zo’n 3 miljoen mensen zijn de komende maanden afhankelijk van voedselhulp, schat de VN. Vooral kinderen zijn kwetsbaar: 200.000 moeders met baby’s en 70.000 kinderen tussen 6 maanden en 5 jaar hebben extra voeding nodig.

Mede met geld dat mensen in Nederland overmaakten aan Giro555 zorgt Unicef dat wijkverplegers ondervoede kinderen onder de vijf jaar opsporen om hen therapeutische voeding te geven bestaande uit pindapasta en extra voedzame melk. Nu de hoeveelheid neerslag geleidelijk toeneemt,  groeit de bezorgdheid over voedsel: zullen de vitale voedselvoorraden toereikend zijn om straks de winter door te komen?

Oxfam Novib heeft tot op heden 60.000 mensen bereikt met noodhulp, door het verstrekken van toiletvoorzieningen, drinkwater en noodopvang. Save the Children heeft 50.000 mensen tentzeilen, keukengerei en dekens gegeven en richt veilige speelplekken in waar kinderen overdag kunnen spelen, zodat ze afleiding en aandacht krijgen.

Tussenstand Giro555 Nederland helpt Nepal
Op Giro555 is tot nu toe € 13.634.473 binnengekomen voor de hulp aan Nepal. Dat is vandaag bekend gemaakt door de samenwerkende hulporganisaties.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.