“Na een paar uur vonden ze zijn lichaampje”
De 250 inwoners van Paslang verloren in enkele uren tijd bijna alles. Van het idyllische dorpje omringd door hooggebergte op 20 kilometer van het epicentrum is weinig meer over.
Keshar Bahadur Rana (50) was op het veld bezig met ploegen toen de aardbeving begon. Het eerste waar hij aan dacht was zijn gezin. “Het leek of ik flauwviel. Ik kon niet goed nadenken. Ik dacht dat ze in huis waren, maar gelukkig trof ik hen niet thuis. Dat ze in veiligheid waren, voelt nog steeds als een droom.”
Begraven langs de rivier
Keshar had geluk, maar zijn buurvrouw niet. Jamuna Rana (23) maakte het allerergste mee wat een moeder kan gebeuren, het verlies van haar kind. “Vlak voor de aardbeving kwam ik naar huis om te lunchen en de baby te verzorgen”, vertelt ze. “Ik bracht mijn zoon naar buiten en zette hem slapend in een schommel. Ik liep daarna naar het toilet 15 meter verderop toen de aarde begon te trillen.” “Ik rende meteen terug naar huis en mijn kind, maar de muren waren allemaal ingestort. Ik viel flauw en mijn zwager probeerde mijn baby te redden. Pas na een uur vonden ze zijn lichaampje”, vertelt ze verstikt door de tranen. Het kindje werd begraven langs de rivier, helemaal volgens de Hindoe-traditie.
De baby van Jamuna was niet de enige omgekomen inwoner van Paslang. De zeven maanden zwangere Sushila Thapa was ook thuis toen de aardbeving toesloeg. Haar man Kumar Thapa was op dat moment bij het leger in opleiding om ingezet te worden met VN-vredestroepen. Tegen de tijd dat de buren Sushila misten was het al te laat.
Angst
Door het grote aantal sterfgevallen in zo’n kleine gemeenschap is het dorp nog steeds in shock. Jamuna’s zwager Kihla Bahadur Rena, leider van de gemeenschap raakte gewond toen hij zijn neef onder het puin vandaan probeerde te halen. Hij moest met spoed naar het ziekenhuis in de nabijgelegen Gorkha stad waar zijn been in het gips werd gezet. De angst zit er bij de dorpelingen goed in. Daal Chini Ale Magar is moeder van twee kinderen en bang dat de volgende aardbeving sterker is dan deze.
Als een van de hulporganisaties achter Giro555 zijn de hulpverleners nu bezig met de distributie van hulpgoederen. De 250 inwoners van het dorp krijgen dekens, matten, jerrycans, zeep en hygiënekits uitgedeeld. Daarna zal CARE zich bezighouden met de wederopbouw van Paslang.
CARE is al langere tijd actief in het dorp. De afgelopen vier jaar richtte de hulp zich op het behoud van de biodiversiteit en de verbetering van levensonderhoud met visvangst en geitenhouderij. De bouw van stenen wallen (Gabion walls) en bamboebeplanting moeten het dorp gaan behoeden voor aardverschuivingen.
Nieuwsoverzicht