Help slachtoffers Filipijnen

‘Na Haiyan oogsten we nu hoop’

Het echtpaar Estardo verwachtte de tyfoon maar kon zich niet voorstellen wat een verwoesting hij zou aanrichten. Behalve wat kleding, een radio en een oude tv bleef er niets van hun huis en bezittingen over. Gelukkig konden ze schuilen in een kerk. Naast hun werk als gemeenteambtenaar en bus conducteur, hadden ze een klein winkeltje als aanvulling op hun salaris om voedsel en medicijnen voor hun gezin te kopen en de kosten van hun schoolgaande kinderen te betalen. Na de ramp was het gezin afhankelijk van familie. Tot overmaat van ramp werd het busbedrijf waar Visitacion Estarda werkte opgeheven en was ze haar werk kwijt. In april 2014 startte Oxfam een project met moestuintjes, waar het echtpaar aan meedeed. In groepstraining leerden ze een tuintje aanleggen, zaaien en groenten verzorgen. Zij kregen, net als andere deelnemers, een klein geldbedrag, wat gereedschap en zaden. Met het geld kochten ze extra zaden en kunstmest.. De eerste oogst was er na 15 dagen:15 kilo bladgroenten gevolgd door nog eens 20 kilo twee weken later. Daarna werd okra (soort bonen) geoogst, die goed verkocht werden. De buren kregen een flinke korting. ‘Van de winst hebben we nieuwe zaden kunnen kopen. We blijven dit doen want hiermee kunnen we in ons levensonderhoud voorzien. De groenten verkopen we in ons winkeltje en dat levert zo’n 230 dollar per maand op. Dit heeft mijn gezin echt geholpen,’ zegt Manuel Estardo.

Foto: Genevive Estacaan
Het echtpaar Estardo in hun kleine winkeltje waar vers geoogste groenten uit hun eigen moestuintje worden verkocht. 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.