Nederland
helpt
Nepal

Naar schatting 5.000 scholen verwoest door aardbeving Nepal

Ruim 5.000 scholen in Nepal zijn volledig verwoest door de aardbeving van zaterdag 25 april 2015. Dat is de schatting van hulporganisatie Save the Children. Alleen al in het district Gorkha zijn 450 van de 500 scholen verwoest of zwaar beschadigd.

Medewerkers van Save the Children ter plekke berichten dat tenminste 11 dorpen in het Gorkha district volledig zijn verwoest. Het merendeel van de families in deze dorpen is alles kwijt geraakt en een groot deel  van de medische voorzieningen is weggevallen. Tienduizenden kinderen brengen inmiddels hun vierde nacht buitenshuis door, in de stromende regen en kou. Niet alleen hun huizen, ook hun scholen zijn verwoest. Daardoor kunnen 75.000 kinderen niet naar school.

Het is erg belangrijk voor de toekomst van kinderen dat zij zo snel mogelijk weer beginnen met onderwijs in noodlokalen en om de scholen te repareren of herbouwen. Snel terug in de schoolbanken geeft kinderen na een traumatische ervaring als deze verwoestende aardbeving weer een gevoel van normaliteit in hun ontwrichte leven. En weer naar school geeft hen de kans om met hun leeftijdsgenoten te praten over hun ervaring. Dit zal hen helpen om de trauma’s te verwerken.

Save the Children richt de hulp op de zwaarst getroffen gebieden in Nepal, waaronder Gorkha en Kathmandu Valley. De komende dagen zal de hulporganisatie 136 ton aan goederen – waaronder jerrycans, emmers, plastic tent zeilen, zeep en medische apparatuur- het land binnenbrengen. Door de ingestorte infrastructuur blijft het een uitdaging om hulpgoederen ter plekke te krijgen.

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.