Aardbeving Haïti

Nederlands noodhulpgeld wordt volgens planning besteed in Haïti

De speciale gezant van Haïti bij de Verenigde Naties, Leslie Voltaire, maakt zich zorgen. Hij zegt dat van de bijna 8 miljard euro aan hulp die de internationale regeringen in maart 2010 hebben toegezegd voor wederopbouw in Haïti, tot dusver minder dan 2 procent in het land is terechtgekomen. De VN willen hiermee regeringen onder druk zetten die hun beloften aan Haïti niet zijn nagekomen.

Het gaat in dit bericht niet over het geld dat door Nederlanders en de Nederlandse overheid is toevertrouwd aan de Samenwerkende Hulproganisaties (SHO). De opbrengst van de actie voor Haïti, inclusief het geld van de Nederlandse regering (41,7 miljoen euro), bedroeg 111 miljoen euro. Op 15 juni 2010 hebben de Samenwerkende Hulporganisaties hun eerste kwartaalrapportage uitgebracht. Daaruit bleek dat in de eerste 10 weken na de ramp ruim 14 miljoen euro is besteed aan noodhulp. Inmiddels (eind juni 2010) is 20 miljoen euro besteed. Dat is 18% van het totale beschikbare budget voor noodhulp en wederopbouw.

Vanwege de ongelooflijk complexe situatie in Haïti verwacht de SHO dat de hulpverlening aan de Haïtianen die getroffen zijn door de aardbeving in totaal drie tot vijf jaar gaat duren. Dat betekent dus dat de totale opbrengst voor Haïti in een periode van drie tot vijf jaar besteed zal worden.

De tweede rapportage van de SHO komt uit in september 2010. U kunt ons werk volgen, hier op www.haitinu.nl. Ook kunt u hier onze eerste rapportage downloaden. Daarin kunt u lezen hoeveel geld in het eerste kwartaal is besteed en vooral ook waaraan dit geld is besteed.

Zie hieronder de aflevering van Nova van 15 juli over dit onderwerp.
Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

(Haïti is het laatste item van het programma)

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.