Nederlandse hulpgoederen komen aan in rampgebied

Het transportvliegtuig KDC-10 met aan boord 29 ton hulpgoederen van de Samenwerkende Hulporganisaties is vrijdag 15 november 0m 20.00 geland op het Filipijnse eiland Cebu.

De tentzeilen, medische kits en lampen worden zo snel mogelijk verspreid onder de slachtoffers van tyfoon Haiyan.

 

 

 

 

 

 

“De goederen worden meteen in vrachtwagens geladen en met de ferry naar het zwaar getroffen eiland Leyte gebracht. Die boottocht duurt 6 uur en zal niet gemakkelijk zijn, omdat de vaarroute vol ligt met troep”, vertelt Jan-Willem Wegdam van Cordaid Mensen in Nood die het transport begeleidt. “Op Leyte starten we meteen met de distributie van de goederen. Onze lokale partners Caritas Filipijnen en CRS hebben alle noodzakelijke voorbereidingen getroffen voor een ordelijk verloop.”

Lading verdeeld onder SHO-deelnemers

De lading van de KDC-10 wordt verdeeld onder verschillende SHO-deelnemers. Terre des Hommes zorgt voor de verspreiding van de lampen op zonne-energie, Cordaid Mensen in Nood voor de 5.000 tentzeilen waarmee mensen een tijdelijk onderkomen kunnen bouwen. De drie medische kits zijn bestemd voor het Rode Kruis en Cordaid Mensen in Nood. In één medische noodkit zitten genoeg medicijnen, verband, scharen, operatiemessen, stethoscopen en thermometers om 10.000 mensen drie maanden lang te helpen.

Distributie van hulpgoederen

Als alles goed gaat, zullen de hulpgoederen vanaf zondag uitgedeeld worden, ruim een week na de verwoestende tyfoon. Veel mensen in het rampgebied en hier in Nederland vragen zich af of de hulp niet wat sneller op gang had kunnen komen. Maar volgens Jan-Willem Wegdam doet iedereen wat hij kan. “Wij zijn zo snel mogelijk begonnen met het uitdelen van de hulpgoederen die in de buurt waren. Maar de omvang van de ramp is zo groot dat veel meer hulp nodig is. Dat moet vanuit het buitenland komen en dat kost tijd.”

Elkaar helpen

Ook het transport op de Filipijnen zelf is moeilijk door de vele kapotte en versperde wegen. En nu de hulpgoederen binnenstromen, ontstaan nieuwe logistieke problemen. “Hier in Cebu is bijna geen vrachtwagen meer te huur, en de luchthaven staat vol omdat er te weinig opslagruimte en laad- en losapparatuur is. Maar iedereen werkt dag en nacht door om te zorgen dat het goed komt. En de mensen zijn ontzettend blij met alle hulp. De douanebeambten bedankten mij voor de steun uit Nederland. Dat heet hier ´tokum tokum´, elkaar helpen.”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.