Nederlandse reders betalen vliegtuig voor Rode Kruis-goederen

Tineke Netelenbos heeft namens Nederlandse reders en andere maritieme bedrijven afgelopen maandagochtend 18 november 2013 tijdens de inzamelingsactie van de Samenwerkende Hulporganisaties € 100.000,- noodhulp aangeboden voor Palompon en omgeving. Met deze bijdrage zijn de kosten van het huren van een vliegtuig betaald.

Op 21 november is het vliegtuig, een Boeing 747 van Emirates uit Dubai naar Cebu vertrokken, met 91 ton hulpgoederen aan boord, bestemd voor West-Leyte. De noodhulpgoederen zullen worden overgedragen aan het Filippijnse Rode Kruis. Het Filippijnse Rode Kruis zal de distributie van de hulpgoederen verzorgen en ook Palompon van noodhulpgoederen voorzien.

Nederlandse reders en andere maritieme bedrijven  gaven € 100.000,- aan de Samenwerkende Hulporganisaties als bijdrage in de kosten voor het zenden van een vrachtvliegtuig met 30 ton noodhulpgoederen door het Rode Kruis. Tineke Netelenbos overhandigde tijdens de nationale inzamelingsactie in Hilversum daartoe op 18 november de cheque aan giro 555.

De Nederlandse reders, verenigd in de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR), hadden al eerder een kwart miljoen euro beschikbaar gesteld voor het verlichten van de persoonlijke noden van de leraren en studenten van de zeevaartschool in Palompon, voor het herstellen van de grote schade aan de school en voor de gemeenschap van Palompon en directe omgeving.

De KVNR en de aangesloten reders hebben sinds 2001 een nauwe relatie met de zeevaartschool in Palompon (officiële naam: Palompon Institute of Technology (PIT)). Daar worden officieren voor de Nederlandse vloot opgeleid met financiële ondersteuning door de Nederlandse rederijen. Sinds 2001 zijn er zo’n 1300 studenten afgestudeerd waarvan er circa 1000 nog steeds op de Nederlandse vloot werken. Naast de officieren woont er een belangrijk deel van de Filippijnse matrozen die aan boord van de Nederlandse schepen werken op het eiland Leyte, vaak in Palompon of omgeving.

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.