Nepalese gemeenschap in Nederland bij actie Giro555
Studio De Hallen in Amsterdam is vandaag het zenuwcentrum van de Giro555-actie ‘Nederland Helpt Nepal’. Radio 2 zendt de hele dag live uit vanuit De Hallen en het is een komen en gaan van artiesten, mensen die actie hebben gevoerd en hun ingezamelde geld komen brengen, Giro555 vrijwilligers en hulpverleners. Onder de vele aanwezigen zijn ook mensen uit de Nepalese gemeenschap in Nederland. Zij komen hier om elkaar te ontmoeten, maar vooral om zich gesteund te voelen door alle activiteiten die hier plaatsvinden.
“Dit is echt een superactie!” aldus B. Raj van de Nepal Sathi Foundation. “Nederlandse mensen zijn echt betrokken bij Nepal, vaak omdat ze er zelf ook wel eens zijn geweest.” De voorzitter van Nepal Samaj Nederland, het platform voor culturele uitwisseling en sociale ontwikkeling, vult aan: “ Wij zijn dankbaar dat de Nederlandse overheid zo snel in actie is gekomen en meteen geld ter beschikking heeft gesteld.” Ook Juna Shresna, mede-oprichter van de Friends of VIN Netherlands, die zich inzetten voor het versterken van gemarginaliseerde groepen in Nepal, is blij met de actie van de Samenwerkende Hulporganisaties: “Het is een mooi gebaar. Het geeft ons hoop om te zien dat mensen zich zo inzetten. Maar het zal wel heel veel tijd en gezamenlijke inspanning kosten om de situatie in Nepal weer leefbaar te maken.”
Neefjes vermist
Alledrie zijn ze hier met een reden: hun eigen families zijn ook getroffen. Raj komt uit een klein dorpje zo’n 65 km van Kathmandu, in het district Kahvre. Hij vertelt dat de geiten, kippen en de koe van zijn tante allemaal zijn omgekomen, waardoor ze nu geen inkomen meer hebben om hun leven weer op te bouwen. “Maar het ergste is dat mijn neefjes nog vermist worden.”
De heren zijn zelf ook druk bezig om samen met de Nepalese gemeenschap een event voor te bereiden om fondsen te werven voor de wederopbouw. Over een week of vier zou het moeten plaatsvinden, met zoveel mogelijk Nepalese muzikanten uit heel Nederland en met lokale hapjes.
Informatie via Facebook
Shresna en haar collega’s en vrienden proberen via Facebook informatie te coördineren over wie waar heen gaat, met wie ze daar contact kunnen opnemen en te inventariseren wat iedereen nodig heeft. Verder zijn ook zij druk bezig met geld ophalen. “We zijn al op de vrijmarkt tijdens Koningdag begonnen.” Dan verschijnt er een lach op haar gezicht en vertelt ze haar over haar 95-jarige oma die de vorige grote aardbeving beleefde toen ze een meisje was. “Mijn oma was nu minder onder de indruk. ‘Nee, dan die van 1934!’ vertelde ze me. ‘Dat was pas erg.’”
Nieuwsoverzicht