Stop de ebola-ramp

Nieuw ebola-rapport: meer dan 5000 doden en uitbraak Mali

Uit een nieuw rapport van de World Health Organization (WHO) van 12 november blijkt dat het aantal ebola-gevallen in West-Afrika opnieuw is gestegen. Er zijn nu meer dan 5000 mensen overleden en in Mali is een nieuwe uitbraak van het virus gesignaleerd.


Foto: Een hulpmedewerker aan het werk in een kliniek in Liberia (Chris de Bode) 

Volgens de officiële cijfers ligt het aantal besmettingen inmiddels op 14.100, van hen zijn 5.160 mensen gestorven. De gezondheidsautoriteiten in de Malinese hoofdstad Bamako hebben een vierde ebola-sterfgeval gemeld.

Eind oktober werd een Guineese imam opgenomen in een privékliniek in Bamako. Hij leed aan acute nierfalen, een veelvoorkomende complicatie van ebola. Na zijn overlijden werd hij overgebracht naar een moskee in de Malinese stad voor een rituele wassing. Een goede vriend van de imam en zijn eerste vrouw zijn inmiddels ook overleden, zijn broer en tweede vrouw worden behandeld in een ebola-kliniek in Guinee. Omdat veel mensen bij de rituele wassing in Bamako aanwezig waren, is het terugvinden van mogelijke besmettingen erg ingewikkeld. Een zorgwekkende situatie omdat het aantal ebola-gevallen in Mali hierdoor in korte tijd enorm kan toenemen.

In Guinee zijn vorige week 145 nieuwe ebola-besmettingen gemeld. De WHO verwacht echter dat het werkelijke aantal zieken nog een stuk hoger ligt. In die zelfde week zijn er in Liberia 97 nieuwe besmettingen gemeld. Hoewel dit aantal minder is dan in de weken ervoor, blijft vooral de situatie in de Liberische hoofdstad Monrovia zeer kritiek. Bijna de helft van de Liberianen die vorige week besmet raakte met ebola, kwam uit deze dichtbevolkte hoofdstad. In Sierra Leone verspreidt ebola zich nog altijd het snelst. Vorige week zijn er hier opnieuw 421 mensen met de verschrikkelijke ziekte besmet geraakt.

Er zijn ook positieve berichten uit West-Afrika. Met 14.100 besmettingen en 5.160 doden, ligt het sterftecijfer op 37%. Bij kleine eerdere ebola-uitbraken lag dit percentage vaak twee keer zo hoog.

Stop de ebola-ramp. Geef nu!

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.