Samen in actie
voor Oekraïne

Nieuwe tussenstand: 168,9 miljoen euro

Bijna drie maanden na de succesvolle actiedag van Giro555 is de opbrengst van ‘Samen in Actie voor Oekraïne’ 168,9 miljoen euro, dat is 8 miljoen euro hoger dan bij de laatste tussenstand van medio mei. Dit betekent dat er sinds de landelijke actiedag op 7 maart nog eens dertig procent aan donaties is bijgekomen.

Elke dag komen er nog giften binnen bij Giro555. Opvallend daarbij is de aanhoudende creatieve en inspirerende inzet van jong en oud in ons land voor mensen uit Oekraïne. Hun enthousiasme en inzet zorgt voor de toenemende opbrengsten waarmee de hulporganisaties achter Giro555 direct noodhulp, zoals medische zorg, schoon drinkwater en cash geld, op locatie kunnen bieden. De noodsituatie houdt aan, en de weg naar wederopbouw lijkt daardoor nog steeds ver weg te zijn. Juist daarom is iedere euro hard nodig. ‘Geweldig dat zoveel Nederlanders zich blijven inzetten voor getroffenen van dit conflict. Het gaat om kwetsbare mensen, ontheemden in Oekraïne en ook de mensen die vanuit Oekraïne de grens zijn overgestoken naar de buurlanden Polen, Roemenië, Moldavië en Hongarije’, zegt Kees Zevenbergen, actievoorzitter van Giro555 en directeur van Cordaid. ‘De hulporganisaties besteden op dit moment de opbrengst voornamelijk aan noodhulpactiviteiten. Waar en wanneer de situatie dat toelaat zal ook een deel aan herstel en wederopbouw worden besteed. Maar voorlopig ligt de focus vanwege het voortslepende conflict vooral op het verlenen van noodhulp. Elke gift aan Giro555 is een welkome aanvulling.’

Spontane acties voor Giro555

Dat de Oekraïne-actie van Giro555 nog altijd leeft onder de Nederlanders valt op te maken uit de vele initiatieven die nog steeds door het hele land heen worden georganiseerd. Dit zijn wat voorbeelden: Sporten4Vrijheid heeft op 26 juni ‘Spinning voor vrijheid’ opgezet. Web- en Podiumwinkel ‘De Smaak’ doneert van elke aankoop die met een speciale kortingscode gedaan wordt twee euro aan Giro555. Tijdens het Oerol Festival eind juni op Terschelling, voert theatergezelschap Via Berlin een theatraal wetenschappelijk onderzoek uit waarin empathie met het vluchtelingenvraagstuk onder het publiek wordt gemeten door een van de scènes te koppelen aan het rondgaan van een collectebus voor Giro555. Ook geeft een 80-koppig topensemble uit Oekraïne deze maand benefietconcerten in het hele land, metals hoogtepunt optredens komend weekeinde tijdens de Floriade Expo 2022. De heel uiteenlopende acties hebben uiteindelijk één gemeenschappelijke deler: samen voor Giro555 om de hulporganisaties en hun lokale partners te kunnen steunen in hun noodhulp en wederopbouwactiviteiten voor de getroffenen in Oekraïne en omringende landen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.