Nederland
helpt
Sulawesi

Noodhulpmedewerker Tiarma: ‘Wederopbouw vraagt om strategische oplossingen’

Tiarma Panjaitain, noodhulpmedewerker in Indonesië voor ICCO en Kerk in Actie, vertelt hoe hulporganisaties niet alleen noodhulp bieden, maar ook werken aan wederopbouw op Sulawesi.

Je bezocht Sulawesi bezocht Sulawesi een paar dagen nadat de aardbeving en tsunami een deel van het eiland verwoestte. Wat was je eerste indruk?
“Ik was eerlijk gezegd onder de indruk van de coördinatie van de Indonesische overheid. Ze hadden een verzamelpunt voor alle hulpverleners opgezet waar iedereen zich moest registreren om te bepalen wie wat waar deed. Natuurlijk is alles in het begin een beetje chaotisch. Soms was het onduidelijk of we alle dorpen konden bereiken, en welke hulp precies nodig was. Maar ze hadden een redelijk goed overzicht, voor zover dat mogelijk is in een situatie na een natuurramp.”

Wat heb jij gedaan op het eiland?
“Ik was aanwezig om een inventarisatie te maken van de hulp die nodig was. Zo’n inventarisatie is altijd nodig aan het begin van noodhulp. We hadden daarvoor contact met onze lokale partnerorganisaties, die gelijk ter plekke waren maar die ook zelf door de ramp waren getroffen. Ze konden daarom ook niet de noodhulp bieden zoals ze gewend zijn te doen. Zo was bijvoorbeeld een kerk verwoest waardoor die niet meer dienst kon doen als opvangplaats voor mensen die hun huis waren verloren. Dit soort informatie is erg belangrijk voor de inventarisatie, zodat we echt in beeld kunnen brengen wat de uitgangssituatie is.”

Hoe zie je de toekomst van Sulawesi en de wederopbouw?
“De eerste drie maanden gaat het echt om eerste hulp verlenen om levens te redden. Het is belangrijk dat er niet onnodig meer mensen komen te overlijden, bijvoorbeeld door ziektes die uitbreken. De prioriteiten voor nu zijn nog steeds schoon drinkwater, sanitatie en medicijnen.
Wat betreft wederopbouw is het goed om te realiseren dat het een bizarre natuurramp was: een aardbeving, tsunami én liquefactie. Het is daarom belangrijk om een goede strategie te hebben voor wederopbouw, omdat we inzien dat de regio letterlijk een bewegende aardplaat is. We moeten werken met specialistische architecten die aardbevingsbestendige gebouwen kunnen bouwen. En we moeten goed in kaart brengen welke regio’s gevoelig zijn voor liquefactie. We moeten ook een oplossing zoeken voor mensen die hun land volledig zijn kwijtgeraakt. Krijgen zij nieuw land terug? En wie bepaalt dat? Hier ligt een enorme taak voor de overheid.”

Wat kunnen we doen om in de toekomst beter voorbereid te zijn?
“Ik denk dat we de rol van de kerken niet moeten onderschatten. Zij hebben een strategische rol in de samenleving, sterker nog, ze zijn onderdeel van de samenleving zelf. Zij kunnen het onderwerp aansnijden in hun reguliere diensten zodat mensen beter voorbereid zijn op een natuurramp. Maar ook als een natuurramp toeslaat, is de kerk al ter plekke, zij zijn er immers al. We moeten hun rol maximaliseren”.

Je komt zelf uit Indonesië. Hoe kijk je tegen deze ramp aan vanuit een Indonesisch perspectief?
“Ik ben verdrietig dat we zoveel mensen zijn verloren. Als we beter waren voorbereid, hadden we misschien meer levens kunnen redden. Blijkbaar zijn we nog steeds niet voorbereid op iets als een tsunami, ook niet na de grote tsunami in 2005. Als ik mensen vraag waar ze naartoe vluchten in het geval van een tsunami, vertellen ze me dat ze gaan rennen. Als ik dan vraag waar naartoe, weten ze het vaak niet. We moeten echt meer alert en voorbereid zijn”.

Bedankt
“Ik wil graag het Nederlandse publiek bedanken namens de mensen die getroffen zijn. Het is ontroerend om te zien dat mensen overal ter wereld zo met ons meeleven en zoveel geld ophalen voor hulp die hard nodig is. Om het geld te besteden werken we samen met onze lokale partnerorganisaties die noodhulp verlenen en de situatie ter plekke het beste kennen. Namens hen allemaal: bedankt!”

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.