Help slachtoffers
hongersnood

Nooit meer hongersnood? 3 misverstanden en oplossingen

Boze reacties op internet. Iemand had een mobieltje gesignaleerd in de handen van een Somalische vluchteling. ‘Wel een mobieltje, maar geen eten?! Dat klopt niet!’ Of toch wél? Bij een ramp is een mobieltje een reddingslijn.

Over dat mobieltje

Niemand weet precies hoeveel levens de mobiele telefoon heeft gered, maar het zijn er heel wat. Ze worden gelukkig ook met de dag goedkoper waardoor steeds meer mensen zich zo’n ‘reddingsboei’ kunnen permitteren.

Dankzij mobiele telefoons blijven mensen in contact met elkaar. Mobieltjes herenigen gezinnen. Waarschuwen mensen voor aanvallen. En wijzen vluchtelingen de weg naar veiligheid.

Daar bovenop is een telefoon vrijwel overal in Afrika portemonnee, betaalpas en bank ineen. In Somalië maken gemeenschappen met hun mobieltjes geld over naar families die alles kwijt zijn en geen geld meer hebben voor eten. Dankzij deze giften kunnen ze tóch eten kopen en overleven.

Nee, een telefoon kun je niet eten. Maar er afstand van doen tijdens een hongersnood, is als je reddingsvest weggooien terwijl je door een storm vaart: je lost je probleem er niet mee op en maakt de kans op een fatale afloop alleen maar groter.

Kijk ook de inspirerende TED-talk van Paul Conneally over hoe mobiele telefoons levens kunnen redden in rampsituaties.

Over die grote gezinnen

‘Hongersnood oplossen? Eerst overbevolking aanpakken’, galmt het zo nu en dan op Twitter en Facebook. Daar kun je een hoop vragen bij stellen. ‘Hoe dan?’ bijvoorbeeld.

Kijk even naar wijlen statisticus en vooruitdenker Hans Rosling:

Het antwoord op bevolkingsgroei is dus welvaartsgroei! Europa is het levende bewijs daarvan: daar worden nog maar 1,5 kinderen per vrouw geboren.  Ook in Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen waar de welvaart groeide, daalde het geboortecijfer. In Bangladesh kregen vrouwen in 1980 gemiddeld zes kinderen. In 2011 nog maar twee!

Als de kans dat je kinderen overleven klein is, houd je het niet bij twee kinderen. Zeker niet als je ergens woont waar je geen AOW krijgt op je 67e.

Door met noodhulp levens te redden en met ontwikkelingssamenwerking structureel voor meer welvaart en betere zorg en onderwijs te zorgen, overleven meer kinderen.

Deze kinderen leren (dankzij onderwijs) over anticonceptie en kunnen die door groeiende welvaart ook betalen. Bovendien willen ze minder kinderen, want ze weten: de kinderen die ik krijg gaan het redden!

Inderdaad. Wie zich zorgen maakt om overbevolking, moet juist geven voor noodhulp en ontwikkeling.

Kijk ook de volledige, super interessante TED-talk van Hans Rosling.

Over die olie

In verschillende landen waar mensen honger hebben, zit behoorlijk wat olie in de grond. Hoe kan er dan honger zijn, vragen sommigen zich af.

Helaas is olie vaak een vloek in plaats van een zegen. Want als de mensen die nu honger hebben ergens niet van meeprofiteren, dan is het wel van olie-inkomsten.

Dat komt omdat de mensen die er wél van profiteren, vooral bezig zijn met hun eigen economisch en politiek gewin, zegt Ton Diets. Hij is directeur van het Afrika-Studiecentrum Leiden.

Tot overmaat van ramp is olie ook nog eens een bron van conflict. Om diezelfde economische redenen. Gewone arbeiders en boeren zijn de dupe. Zij verliezen hun werk, grond en inkomen door de strijd om het zwarte goud.

Door niet te helpen, kunnen olieschurken, corrupte leiders en strijdende partijen doorgaan met het veroorzaken van ellende. Omdat de gedupeerde bevolking alleen maar bezig is met overleven. Gaat het beter met mensen, dan kunnen ze een vuist maken en beter bestuur eisen.

Zoals laatst in Gambia, waar de zittende president weigerde te vertrekken. Onder druk van de bevolking vertrok hij toch en maakte hij plaats voor zijn democratisch gekozen opvolger.

Olie is geen medicijn voor honger. Een opgeleide, gezonde bevolking die goed bestuur eist wél.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.