Help slachtoffers
hongersnood

Noordoost-Nigeria: officiële hongersnood afgewend, maar hulp blijft hard nodig

“We hebben een hongersnood kunnen afwenden, maar nog steeds zijn miljoenen mensen kwetsbaar. Het is daarom belangrijk dat de hulp doorgaat.” Dat zei Mark Lowcock, noodhulpcoördinator van de VN toen hij vorige maand de regio bezocht. “Dankzij alle internationale hulp zijn miljoenen levens gered. Zo krijgen 2 miljoen mensen iedere maand voedselhulp en krijgen honderdduizenden kinderen bijvoeding.” De hulp die met Giro555-geld wordt geboden is onderdeel van deze internationale hulpverlening. Mede door alle hulp is een officiële hongersnood afgewend. Toch blijft de humanitaire situatie in Noordoost-Nigeria uiterst zorgwekkend. Zo zijn nog steeds 8,5 miljoen mensen afhankelijk van noodhulp en lijden naar schatting 450.000 kinderen onder de vijf jaar aan ernstige acute ondervoeding.

Cholera uitgebroken

Bovendien is in Borno State cholera uitgebroken. De eerste cholera-besmetting werd op 16 augustus vastgesteld, inmiddels zijn meer dan 61 mensen overleden en wordt bij ruim 4.936 mensen cholera vermoed. Vooral vrouwen en kinderen zijn extra kwetsbaar. Zij zijn vaak degenen die voor zieke familieleden zorgen, latrines schoonmaken, water halen en eten bereiden. Zij lopen een groot risico cholera op te lopen, omdat de ziekte wordt overgebracht via besmet water. Dat kan door het drinken van besmet water of door het eten van groente die in besmet water is gewassen, maar ook door contact met ontlasting of braaksel van een cholera-patiënt. Voor zwangere vrouwen is cholera extra gevaarlijk: zij kunnen er hun ongeboren kindje door verliezen. Mensen in Borno State, en met name kinderen, zijn door voedseltekorten bovendien ernstig verzwakt en daardoor extra kwetsbaar. Hulporganisaties zetten samen met het Ministerie van Gezondheid van Nigeria alles op alles om getroffenen te behandelen en verdere verspreiding te voorkomen. Dat doen zij onder meer door toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen te bieden en door voorlichting te geven over hygiëne en gezondheid.

Hulp met geld van Giro555

De hulporganisaties achter Giro555 bieden volop noodhulp in Noordoost-Nigeria, waaronder voedselhulp, water- en sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg. Zij helpen de meest kwetsbare mensen, zowel mensen die op de vlucht zijn voor geweld en honger, als de gemeenschappen die deze ontheemden onderdak bieden. Deze gemeenschappen zijn vaak zelf ook arm en gaan eveneens gebukt onder het conflict en het tekort aan eten en schoon drinkwater. Oxfam helpt bijvoorbeeld met voedsel, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen om de verspreiding van ziektes, waaronder cholera, te voorkomen. PLAN ondersteunt mensen met een cash bijdrage zodat zij zelf voedsel kunnen kopen en UNICEF legt waterpunten aan in kampen waar ontheemden worden opgevangen. Sommige mensen die gevlucht zijn voor geweld, keren voorzichtig terug naar dorpen die heroverd zijn op extremistische groepen. Vaak zijn hun huizen verwoest, en hun voedselvoorraden en vee verdwenen. Omdat zij hun land niet hebben kunnen inzaaien, hebben ze geen oogsten. Ook voor hen blijft (voedsel)hulp nog van levensbelang. Daarnaast helpen hulporganisaties hen met droogtebestendige zaden en vis- of landbouwgereedschap om weer in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.

PLAN ondersteunt mensen met een geldelijke bijdrage waarmee ze op de lokale markt voedsel kunnen kopen (Foto: PLAN)

 

Kinderen bij een waterpunt dat UNICEF aanlegde in het Bakassi-kamp bij de stad Maiduguri in Borno State. (Foto: UNICEF)

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.