Samen in actie
voor Oekraïne

NOS bezoekt Giro555-projecten Oekraine

Nederland bracht tot nu toe ruim 170 miljoen euro bij elkaar voor hulp aan Oekrainers. Met dit geld bieden de hulporganisaties achter Giro555 onder meer tijdelijk onderdak, voedsel en water, brandstof, medicijnen en medische apparatuur en psychosociale hulp in Oekraine zelf en in de buurlanden. Jeroen Pauw (NOS) bezoekt plekken waar met Giro555-geld hulp wordt geboden.
Pauw reist via het westen van Oekraïne naar het oorlogsgebied in het oosten van het land en weer terug. Hij bezoekt diverse projecten, en spreekt met hulpverleners en met slachtoffers van de oorlog. Hij bezoekt onder meer een project dat zoveel mogelijk huizen probeert te herstellen voordat het winter wordt, gaat mee met een medicijntransport en bezoekt een kliniek waar vluchtelingen uit het oosten psychosociale hulp krijgen om te kunnen omgaan met hun oorlogstrauma’s. Ook doet hij verslag vanuit een museumtuin die is omgebouwd tot een veldhospitaal. Verder praat hij met een van de hulporganisaties achter Giro555 die probeert de grote aantallen levensgevaarlijke mijnen te ruimen die de Russen hebben achtergelaten. Schoolgebouwen zijn geregeld het doelwit van beschietingen. Kinderen moeten dus op zoek naar een ander heenkomen om nog iets te leren en vooral: om zich te kunnen ontspannen. Pauw bezoekt zo’n locatie, opgezet met Giro555-geld. 

Jeroen Pauw doet verslag van zijn reis in het programma Pauw in Oekraïne
Woensdag 19 oktober, 21.27-22.18 uur, NPO 1

Foto: Arjan Nieuwenhuizen (NOS)
Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.