Samen in actie
voor noodhulp

“Nu ik beschermd ben, hoef niet meer bang te zijn om dicht bij mijn patiënten te komen”

Verloskundige Suzan in Oeganda wil een voorbeeld zijn voor anderen.

Op 5 maart 2021 kwam in Oeganda de eerste zending van 864.000 doses AstraZeneca-vaccins aan. Beleef mee hoe Suzan als een van de eerstelijnsgezondheidswerkers op 23 maart 2021 haar vaccinatie kreeg.

Verloskundige oeganda

Het is 23 maart. Suzan Masabe, zorgmedewerker in Oeganda, draagt ​​haar zeven maanden oude zoon Walusimbi Junior op de arm, terwijl ze zich klaarmaakt om te gaan werken.   

verloskundige oeganda

Ze is een van de slechts negen verloskundigen op de Oegandese Buvuma-eilanden, een eilandengroep waar meer dan 130.000 mensen wonen.

verloskundige oeganda

Suzan, die hier arriveert op het Busamuzi Gezondheidscentrum waar ze werkt, vertelt: “Ik ga andere mensen niet met woorden overtuigen om zich te laten vaccineren, maar we willen wel dat dit stopt. Daarom wil ik een voorbeeld zijn voor anderen.”

verloskundige oeganda

Suzan begint haar werkdag met het klaarleggen van de apparatuur die ze nodig heeft om haar patiënten te kunnen onderzoeken.

verloskundige oeganda

Een van eerste patiënten vandaag is een aanstaande moeder. “We hebben haar opgenomen, omdat ze een miskraam dreigde te krijgen, door een ernstige vorm van malaria”, vertelt Suzan. Suzan behandelt soms honderd zwangere of net bevallen vrouwen per dag.

verloskundige oeganda

Voordat Suzan haar vaccinatie krijgt, moet ze zich eerst registreren. 

vaccinatie oeganda

Verpleegkundige Alice maakt het vaccin voor Suzan klaar.

vaccinatie oeganda

En dan is het moment daar: Suzan wordt gevaccineerd.. “Ik ben blij dat ik mijn eerste vaccinatieprik heb gekregen. Dit zal mij beschermen, maar ook de honderden patiënten die ik tijdens mijn werk zou kunnen besmetten.”

vaccinatie oeganda

“Ik hoef niet langer bang te zijn om dicht bij mijn patiënten te komen, nu ik beschermd ben. De zorgen zijn nu weg doordat ik het vaccin heb gekregen.”

Geef nu button

Samen in actie tegen corona! Geef nu.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.