Samen in actie
voor Beiroet

Nu online: Eindrapportage ‘Samen in actie voor Beiroet’

Onder de noemer ‘Samen in actie voor Beiroet’ voerden de hulporganisaties achter Giro555 actie voor de slachtoffers van de Beiroet-explosie. Met het opgehaalde bedrag van 15,3 miljoen euro boden de organisaties o.a. voedsel- en hygiënepakketten, onderdak, medische zorg, noodonderwijs en psychosociale hulp. Benieuwd naar de resultaten? Bekijk de video hieronder of lees de eindrapportage.

Bekijk welke hulp de organisaties achter Giro555 konden bieden met jouw gift.

Het is 4 augustus 2020. In de haven van Beiroet klinkt een enorme explosie. De knal is in de hele stad en ver daarbuiten voelbaar. De oorzaak? 2.750 ton aan explosief ammoniumnitraat, dat al zes jaar lang ligt opgeslagen in de haven. De haven van Beiroet, de toegangspoort voor driekwart van Libanons import en bijna de helft van de export, is volledig vernietigd. Maar niet alleen de haven is getroffen. In een straal van acht kilometer is er schade. Overal ligt puin. Woningen, kantoren én ziekenhuizen zijn zwaar beschadigd of ingestort. Dat laatste betekent: minder medische zorg voor de slachtoffers en andere zieken. Beiroet schreeuwt om hulp. 

15,3 miljoen euro voor Beiroet
Op 7 augustus 2020 slaan de hulporganisaties achter Giro555 de handen ineen. Met de inzamelingsactie ‘Samen in actie voor Beiroet’ roepen zij heel Nederland op in actie te komen voor Beiroet. Hoogtepunt van de actie? De Nationale Actiedag op 14 augustus, ondersteund door NPO, RTL, Talpa Network en Facebook. Het opgehaalde bedrag? 15,3 miljoen euro.

Medische zorg, reparaties en psychosociale ondersteuning
Met dat geld boden de hulporganisaties achter Giro555 de afgelopen twee jaar o.a. voedsel- en hygiënepakketten, onderdak, medische zorg, noodonderwijs en psychosociale hulp aan de slachtoffers van de Beiroetexplosie. Zo kreeg de elfjarig Jamil hulp bij traumaverwerking, en leerde Jamal (11) via groepssessies met stress om te gaan. Ook hielpen zij mensen met geldelijke bijdragen, waaronder Rana, die daardoor tussen de puinhopen een uitweg zag. Daarnaast hielpen zij de huizen van bewoners en ondernemers te repareren. En stonden de hulporganisaties midden- en kleinbedrijven bij met financiële steun en trainingen. Zo kreeg Sarah hulp om haar groentewinkel weer op te bouwen. Hulpverleners kregen te maken met coronalockdowns en stijgende kosten door een zware economische crisis, maar slaagden erin de zwaarst getroffen mensen te bereiken.

Wil je meer weten over deze resultaten? Lees erover in de eindrapportage.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.