Samen in actie
voor Oekraïne

Oekraïne, een jaar later

Een jaar geleden kwam Nederland massaal in actie voor Oekraïne. Met de overweldigende actieopbrengst van ruim € 183 miljoen euro zijn inmiddels al meer dan 2,8 miljoen Oekraïners geholpen.

Van de actieopbrengst is tot eind november 2022 87,9 miljoen euro besteed aan hulp. Daarvan is ruim 35 miljoen euro gegaan naar levensonderhoud, zoals het uitdelen van cash, 15 miljoen euro naar voedsel en 9,5 miljoen euro naar onderdak. Van het totaal besteedde bedrag is bijna driekwart (73,6%) besteed in Oekraïne zelf. In die eerste negen maanden hulp hebben de organisaties aan meer dan 2,8 miljoen mensen hulp kunnen bieden. Hieronder zie je enkele voorbeelden van deze hulp.

Winterhulp
De hulporganisaties deden er ook alles aan om Oekraïners voor te bereiden op de komst van een hele strenge winter. Beschadigingen aan energie-infrastructuur leidden tot langdurige stroomuitval, waardoor de toegang tot elektriciteit, warmte en water werd verstoord. Daarom deelden hulporganisaties onder meer generatoren, kachels, brandhout en warme kleding uit, en hielpen zij bij het herstel van beschadigde huizen.

Hulp in beeld
In onderstaande video zie je hoe al meer dan 2,8 miljoen Oekraïners hulp hebben ontvangen dankzij alle giften aan Giro555.

Interactieve kaart met voorbeelden van hulp:

Op de interactieve kaart vind je voorbeelden van hulp die met Giro555-geld wordt geboden per land en per type hulp, door op de iconen te klikken.

Meer weten?
Bekijk dan het overzicht van de hulp die de organisaties achter Giro555 bieden of lees de eerste tussenrapportage die op 28 februari is gepubliceerd, voor meer (financiële) details.

Met de resterende actieopbrengst blijven de hulporganisaties achter Giro555 nog tot eind februari 2025 hulp bieden.

Op de hoogte blijven van de hulp?
Geef je op voor de updates over de hulp. Je ontvangt dan een enkele keer per jaar een e-mail waarin we je bijpraten over de hulpverlening aan mensen uit Oekraïne. Ook via onze social media kanalen en deze website blijven we over de besteding van de actieopbrengst en de resultaten van de hulp informeren.

Geven kan nog steeds
Jouw gift zorgt ervoor dat meer mensen uit Oekraïne geholpen kunnen worden. Geven kan tot 31 maart 2023 via het online donatieformulier, of door een overmaking op IBAN: NL08 INGB 0000 0005 55 t.n.v. Stichting Samenwerkende Hulporganisaties, Den Haag onder vermelding van “Oekraïne”.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.