De hulp
Oekraïners hebben onze steun hard nodig, zowel mensen die op de vlucht zijn, als degenen die achterblijven. Met jouw gift zijn de hulporganisaties achter Giro555 en de lokale hulpverleners direct begonnen met het bieden van noodhulp, zowel in Oekraïne zelf, als in de buurlanden. Hieronder lees je meer over de hulp die momenteel verleend wordt. Wil je op de hoogte blijven over de hulpverlening? Geef je hier op voor de hulp-update.
Hulpverleners werken de klok rond
Hulpverleners van de hulporganisaties achter Giro555 werken de klok rond. Dat doen ze in alle getroffen gebieden van Oekraïne, op de vluchtroutes en aan de grenzen met buurlanden als Polen, Roemenië en Moldavië. De hulpverlening is goed op gang.

Voedsel, dekens, medische zorg en plekken om te schuilen
In zware en risicovolle omstandigheden delen hulpverleners voedsel, dekens, medicijnen en brandstof uit. Ook verlenen zij psychosociale hulp aan mensen op de vlucht en aan achterblijvers. In opvangcentra en safe houses kunnen ontheemde Oekraïners schuilen, op adem komen, zichzelf wassen, eten en drinken. Ook wordt gezorgd voor veilig transport, voor wie dat niet zelf kan regelen. Hulporganisaties zijn in staat hulpgoederen Oekraine in te krijgen. Ook worden er veel spullen geleverd vanuit omringende landen, zoals voedsel en medicijnen. Verder helpen de hulporganisaties ontheemden en vluchtelingen in veel gevallen met contant geld, om zelf te kopen wat ze nodig hebben. Dit is weer goed is voor de markten ter plaatse.

Moeilijk bereikbare gebieden
Er zijn gebieden waar hulporganisaties moeilijker binnen kunnen komen, zoals hevige gebombardeerde steden als Marioepol en regio’s in het oosten die afgeschermd zijn. Er zijn wel onderhandelingen over humanitaire corridors: soms lukt dat, maar soms ook niet. Ook verplaatsen mensen zich noodgedwongen regelmatig: ze reizen heen en weer op zoek naar veiligheid. Hulporganisaties zijn er ervaren in om onder zulke omstandigheden steeds de mensen te bereiken die de hulp het hardst nodig hebben.
Speciale aandacht voor kwetsbare mensen
Voor mensen die vastzitten in steden en dorpen, in het bijzonder ouderen, zieken en mensen met een handicap, is extra aandacht. Weeskinderen, en ook andere kinderen die in tehuizen verblijven, zijn extra kwetsbaar, zeker als het gewapend geweld dichterbij komt. Zij worden in veiligheid gebracht, soms zelfs geëvacueerd en krijgen psychologische begeleiding.
Lees hier verder voor een overzicht van de hulp die de organisaties achter Giro555 bieden.
Hoe de hulpverlening er in de praktijk uitziet?









Op de hoogte blijven van de hulp?
Geef je op voor de updates over de hulp. Je ontvangt dan een enkele keer per jaar een e-mail waarin we je bijpraten over de hulpverlening aan mensen uit Oekraïne. Ook via onze social media kanalen en deze website blijven we over de besteding van de actieopbrengst en de resultaten van de hulp informeren.
Geef nu!
Jouw gift zorgt ervoor dat meer mensen uit Oekraïne geholpen kunnen worden. Help mee.
