Samen in actie
voor Oekraïne

De hulp

Met jouw gift bieden de hulporganisaties achter Giro555 samen met lokale hulpverleners volop noodhulp, zowel in Oekraïne zelf, als in de buurlanden. In deze minidocu vertelt een aantal Oekraïners wat de hulp voor hen betekent en zie je hoe zij zelf betrokken zijn bij de hulpverlening. Hieronder lees je meer over hoe we helpen. Wil je op de hoogte blijven over de hulpverlening? Geef je dan hier op voor de hulp-update.

Hulpverleners werken de klok rond
Hulpverleners van de hulporganisaties achter Giro555 werken de klok rond. Dat doen ze in alle getroffen gebieden van Oekraïne, op de vluchtroutes en aan de grenzen met buurlanden als Polen, Roemenië en Moldavië. De hulpverlening is goed op gang.

Hier zie je welk type hulp waar wordt verleend

Medische zorg, onderdak, voedsel en psychociale hulp
In zware en risicovolle omstandigheden bieden hulpverleners opvang en onderdak, medische zorg en medicijnen, voedsel, drinkwater en brandstof. Ook verlenen zij psychosociale hulp aan mensen op de vlucht en aan achterblijvers. In opvangcentra en safe houses kunnen ontheemde Oekraïners schuilen, op adem komen, zichzelf wassen, eten en drinken. Ook wordt gezorgd voor veilig transport, voor wie dat niet zelf kan regelen.

Voedselhulp in Oekraine. Foto: Mickael Franci/Cordaid

Hulporganisaties zijn in staat hulpgoederen Oekraine in te krijgen. Zo worden er veel spullen geleverd vanuit omringende landen, zoals voedsel en medicijnen. Verder helpen de hulporganisaties ontheemden en vluchtelingen in veel gevallen met contant geld, om zelf te kopen wat ze nodig hebben. Dit is weer goed is voor de markten ter plaatse.

Distributie van medicijnen, verbandmiddelen en medische materialen en instrumenten vanuit Boetsja naar zes ziekenhuis in Oekraine. Foto: Stichting Vluchteling

Moeilijk bereikbare gebieden
Er zijn gebieden waar hulporganisaties moeilijker kunnen komen, zoals regio’s in het oosten. Ook verplaatsen mensen zich noodgedwongen regelmatig: ze reizen heen en weer op zoek naar veiligheid. Hulporganisaties zijn er ervaren in om onder zulke omstandigheden steeds de mensen te bereiken die de hulp het hardst nodig hebben.

Speciale aandacht voor kwetsbare groepen
Hulporganisaties hebben speciale aandacht voor kwetsbare groepen, zoals ouderen, zieken, mensen met een handicap of slachtoffers van seksueel geweld. Weeskinderen, en ook andere kinderen die in tehuizen verblijven, zijn extra kwetsbaar, zeker als het gewapend geweld dichterbij komt. Zij worden in veiligheid gebracht, soms zelfs geëvacueerd en krijgen psychologische begeleiding.

Lees hier verder voor een overzicht van de hulp die de organisaties achter Giro555 bieden.

Hoe de hulpverlening er in de praktijk uitziet?

In Lviv richt Stichting Vluchteling met Giro555-geld een schuilkelder in voor de patiënten van een kinderziekenhuis. Video: Stichting Vluchteling
UNICEF ondersteunt ziekenhuizen met ambulances en artsen met auto’s om zieke kinderen te kunnen bezoeken. Foto: UNICEF
Oxfam Novib helpt in Oekraine met voedsel (kant-en-klaarmaaltijden en voedselpakketten), watertests en -desinfectiemiddelen, hygiënekits en contact geld voor getroffen mensen om in hun meest dringende levensbehoeften te voorzien. Foto: Oxfam
Save the Children levert onder meer schoon drinkwater in de Donetsk-regio in Oekraine.
PLAN International biedt Oekrainse kinderen op de vlucht bescherming en een veilige plek om te spelen en tot rust te komen. Video: PLAN International, Engels gesproken en ondertiteld
Gastdeelnemers Dorcas ondersteunt ontheemden in Transkarpatië, Oekraine, met contact geld. Op de foto is te zien hoe mensen zich registreren om zo’n geldelijke bijdrage te kunnen ontvangen. Foto: Dorcas.

Op de hoogte blijven van de hulp?
Geef je op voor de updates over de hulp. Je ontvangt dan een enkele keer per jaar een e-mail waarin we je bijpraten over de hulpverlening aan mensen uit Oekraïne. Ook via onze social media kanalen en deze website blijven we over de besteding van de actieopbrengst en de resultaten van de hulp informeren.

Geef nu!
Jouw gift zorgt ervoor dat meer mensen uit Oekraïne geholpen kunnen worden. Help mee.

Geef nu button

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.