Samen in actie
voor Oekraïne

Oekraine, een jaar later

Een jaar geleden kwam Nederland massaal in actie voor Oekraïne. Met de overweldigende actieopbrengst van ruim € 183 miljoen euro zijn inmiddels meer dan 2,8 miljoen Oekraïners geholpen, en de hulp gaat volop door.

Hieronder zie je welke hulp mensen in Oekraïne en in de buurlanden, dankzij alle giften, tot nu toe hebben ontvangen.

Levensonderhoud, voedsel, onderdak
Met de actieopbrengst boden (en bieden) de hulporganisaties achter Giro555, samen met lokale hulpverleners, volop noodhulp, zowel in Oekraïne als in de buurlanden. Van de € 87,9 miljoen die tot met eind november 2022 is besteed, ging ruim 35 miljoen euro naar levensonderhoud, zoals het uitdelen van cash, ruim 15 miljoen euro naar voedsel en 9,5 miljoen euro naar onderdak. Meer dan 2,8 miljoen mensen kregen hulp. Bijna driekwart (73,6%) werd besteed in Oekraïne zelf.

Strenge winter
De hulp varieerde van tijdelijk onderdak, voedsel- en hygiënepakketten, schoon drinkwater, financiële bijdragen onder meer om in levensonderhoud te kunnen voorzien, tot medische-, psychosociale- en traumazorg. De hulporganisaties deden er ook alles aan om Oekraïners voor te bereiden op de komst van een hele strenge winter. Beschadigingen aan energie-infrastructuur leidden tot langdurige stroomuitval, waardoor de toegang tot elektriciteit, warmte en water werd verstoord. Daarom deelden hulporganisaties generatoren, kachels, brandhout en warme kleding uit.

‘Hulp biedt mensen hoop’
Tineke Ceelen, directeur van de Stichting Vluchteling (een van de hulporganisaties achter Giro555) en net terug uit Oekraïne: “Ik ben bij verschillende ouderen thuis geweest en heb gezien dat de kachels die wij hen gaven dankbaar stonden te branden. We deelden ook brandhout uit, en winterkleding, dekens en ‘energiekits’, met zaklampen, een powerbank, kaarsen en een klein kooktoestelletje. In de ontreddering van de bombardementen, in de angst voor de oorlog, en het verdriet om het verlies van een rustige, veilige oude dag, zijn die hulpgoederen essentieel geweest om mensen warmte, en een klein beetje vertrouwen in de medemens terug te geven.” Ook Marco van der Graaf, directeur van World Vision, vertelt: “Tijdens mijn bezoek aan Oekraïne heb ik gezien hoe de hulp die we bieden mensen hoop biedt in de meest donkere dagen van hun leven. Voedselpakketten en financiële bijdragen voor het kopen van kleding of medicijnen zijn van enorme betekenis.”

Meer weten?
Wil je meer weten over de hulp die met de actieopbrengst wordt geboden? Lees dan hier verder, of raadpleeg de eerste tussenrapportage voor alle financiële details.

[Foto levering brandhout: Cordaid]

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.