Aardbeving Haïti

Onderwijs zorgt voor hoop in Haïti

Zes weken na de aardbeving in januari 2010 ontmoetten we Jean Bernite. Het meisje woonde met vier familieleden in het tentenkamp Sainte-Thérèse, in de wijk Pétionville in Port-au-Prince.  Een jaar later zochten we haar opnieuw op om te zien hoe het met haar ging. We vonden haar terug in hetzelfde tentenkamp.

‘Na de aardbeving ben ik met school gestopt om slachtoffers van de aardbeving te helpen’, vertelt Jean, die nu 19 is. ‘Mijn vrienden vonden dat ik terug naar school moest gaan. Dat heb ik gedaan. Ik zit nu in het laatste jaar van de middelbare school.’

Twee grote wensen
De toekomst van Jean is onzeker. Toch blijft ze vrolijk en optimistisch. Vooral door haar grote geloof in onderwijs als de sleutel naar een beter leven. ‘Ik heb twee grote wensen. De eerste is om na de middelbare school een vervolgopleiding te doen. Niet alleen voor mij, maar voor alle kinderen in Haïti die deze kans niet hebben. En na mijn studie zou ik heel graag een goede baan willen vinden.”

We vroegen Jean wat haar het meest frustreerde aan haar huidige situatie. ‘Dat ik nog steeds in een tent woon ‘, antwoordde ze.  En Jean is niet de enige: meer dan een miljoen getroffen Haïtianen (waaronder 380.000 kinderen en jongeren) leven nog steeds in overvolle tentenkampen.

Vertraging van de wederopbouw
UNICEF en haar partners hebben 720.000 jonge mensen als Jean naar school geholpen. Hulporganisaties werken keihard om ervoor te zorgen dat elk kind in Haïti evenveel kans heeft op goed onderwijs. Bijvoorbeeld door tenten en schoolmaterialen te leveren.  Hoewel er grote vooruitgang is geboekt, gaat meer dan de helft van de kinderen in Haïti niet naar school. De bouw van scholen is enorm vertraagd door het opruimen van puin en discussies over grondbezit.

‘Echt grote veranderingen zie ik nog niet’, aldus Jean over de wederopbouw van Haïti. ‘Maar ik zit wél in het laatste jaar van de middelbare school. Mijn droom om een diploma te halen is al bijna uitgekomen.’

 

Bekijk het interview dat UNICEF correspondent Thomas Nybo met Jean Bernite had

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.