Online hulp voor kwetsbare Oekrainse jongeren

Er zijn 260.000 Oekraïners met hiv, waaronder veel jongeren. De meeste tieners met hiv zijn sinds het uitbreken van de oorlog hun land ontvlucht. Zij worden geconfronteerd met een dubbele crisis: zij maken zich niet alleen zorgen over hun veiligheid, maar ook over hun gezondheid. Dat zorgt voor veel stress en depressies.

Samen met lokale partners biedt het Aidsfonds hen ondersteuning via chatbots en online platforms. Jongeren kunnen zo vragen stellen over bijvoorbeeld mentale gezondheid, hiv-behandeling en -medicijnen, relaties, huiselijk geweld of depressies door de oorlog. Katya (21) uit Kiev werkt online vanuit huis als hulpverlener voor Oekraïense leeftijdgenoten met hiv.

“Mijn huis is mijn fort”, vertelt Katya (21). “Hier in Kiev ben ik thuis, dichtbij mijn familie. Door de oorlog zijn we alleen maar meer naar elkaar toe gegroeid. Ik voel me omringd door hun steun. En met mijn kennis van psychologie kan ik mijn familie helpen om om te gaan met deze horror. Ik werk ook vanuit huis. Soms moet ik dat doen terwijl er op de achtergrond explosies zijn. Ik mag van mezelf dan niet in paniek raken, want ik ben er juist om anderen te helpen.”

“Laatst zei een meisje tegen mij dat ze dankzij ons gesprek letterlijk weer beter kon ademhalen. Dat maakt mij oprecht gelukkig.”

Die hulp is nu meer dan ooit nodig, gaat Katya verder. “Ik heb mijn familie om op te bouwen in deze moeilijke tijd, maar de meeste jongeren met hiv zijn helemaal op zichzelf aangewezen en dat is extra zwaar in deze tijd van oorlog. Veel gesprekken gaan daar over, maar ook reguliere onderwerpen blijven relevant, zoals seks, school en vriendschappen. Want het leven gaat ondertussen ook gewoon door. De dankbaarheid van de jongeren die ik help sterkt mij in mijn werk. Laatst zei een meisje tegen mij dat ze dankzij ons gesprek letterlijk weer beter kon ademhalen. Dat maakt mij oprecht gelukkig. En iedere explosie drijft mij alleen maar meer om te helpen.”

Met geld uit de Giro555-actie voor Oekraine biedt het Aidsfonds naast psychosociale hulp ook medicijnen en hulpgoederen voor mensen met hiv.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.