“Onzeker over wat ik aan zal treffen”

Steeds meer hulpteams trekken het rampgebied in om de noden te onderzoeken en hulp te verlenen. Onder de hulpverleners is ook Cordaid’s Jan Willem Wegdam, Disaster Risk Reduction & Distaster Response expert.

Hij kreeg zondagmiddag de vraag of hij naar het rampgebied wil afreizen om voor Cordaid een assessment te maken van de benodigde hulp. Met zijn ruime kennis en ervaring op het gebied van Disaster Response kan hij veel betekenen bij de coördinatie van noodhulp ter plaatse.

Jan-Willem staat op punt van vertrek maar oogt heel rustig. “Ik werd zondag om 12:00 uur gebeld, en om 13:00 heb ik besloten te gaan. Ik heb gisteren en vandaag snel wat praktische en persoonlijke zaken geregeld en nog even een paar goede stevige schoenen gekocht. Vandaag op kantoor heb ik me ook voornamelijk beziggehouden met de logistieke kant van mijn reis. Daarnaast zijn we bij Cordaid in druk overleg met onze partnerorganisaties ter plekke en met de andere Nederlandse noodhulpverlendende instanties.”

Jan Willem heeft in 2009 in de Filipijnen gewerkt als shelter cluster coördinator, nadat vier zware tyfoons achter elkaar door het land hadden geraasd. Uit die tijd kent hij nog steeds veel mensen die bij verschillende organisaties werkzaam zijn op het gebied van disaster response en hij verwacht dan ook velen van hen terug te zien tijdens deze missie.

De Filipijnse regering en het leger zijn goed georganiseerd en voorbereid als het gaat om natuurrampen, zegt hij. Dat deze ramp onbeschrijfelijk groot is blijkt wel uit het feit dat de Filipijnse regering nu om internationale hulp heeft gevraagd.

Hoe zijn werkzaamheden er precies uit gaan zien is lastig te voorspellen. Hij zal allereerst naar de hoofdstad Manilla reizen waar hij samen met de coördinatoren van andere (internationale) hulporganisaties en Cordaid’s lokale partners zal overleggen wat de beste aanpak is. Cordaid’s lokale partners hebben al aangegeven dat ze bereid zijn en klaar staan om hulpverlening te bieden op uiteenlopend van onderwijs voor kinderen tot microfinanciering.

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.