Droogte Hoorn van Afrika

Ooggetuigeverslag vanuit Somalie

Marino Jansen doet verslag van de situatie in Somalië, vanuit de hoofdstad Mogadishu. Marino werkt onder andere voor ICCO & Kerk in Actie, die samen één van de hulporganisaties vormen binnen de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). In Somalië werken ICCO & Kerk in Actie voor de hulpverlening samen met een lokale hulporganisatie.

“De situatie is hier zeer ernstig. In de drie dagen dat ik hier ben geweest, heb ik onder andere een ziekenhuis bezocht dat werkelijk helemaal vol ligt met kinderen die tussen leven en dood inhangen. Elke dag sterven er gemiddeld vijf. Ik heb ook een vluchtelingenkamp bezocht en ook daar is de situatie zeer schrijnend. In Somalië heerst oorlog en daar komt nu de hongersnood overheen. Vanwege de honger trekken mensen nu vanaf het platteland naar de stad, waar de oorlog momenteel juist wordt uitgevochten. Voor de hulpverlening kopen we voedsel op om uit te delen en we importeren medicijnen. Ook zetten we mobiele medische brigades op en we huren vervoerders in om eten te brengen naar de verschillende noodgebieden. De lokale hulporganisatie waarmee we samenwerken, bestaat uit leden van vier clans, om zeker te maken dat niet één clan bevoordeeld wordt. De grootschalige hulpverlening in Somalië is pas laat op gang gekomen, want de droogte heerste al maanden, maar er begint nu gelukkig toch schot in te komen. Mede dankzij de tien miljoen die nu al in Nederland is opgehaald. Maar er zal toch nog veel meer nodig zijn.”

Bron: Interview van Frits Spits met Marino Jansen in het KRO-programma Tijd voor Twee.

Lees hier wat de SHO nog meer doen in Somalië

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.