Ook burgemeester Batad moest huilen

ICCO-medewerker Marcella Bos tekende de verhalen op van de slachtoffers van typhoon Haiyan. In deel 1 van deze serie: Pedro, de burgemeester van Batad.

Pedro, burgemeester Batad: ‘Ik moest huilen toen ik mijn geboortedorp zag, totaal verwoest.’

Relief packages uitdelen gaat niet zomaar. Naast het inkopen van producten; het regelen van transport en instrueren van vrijwilligers, hebben ICCO en Kerk in Actie en partner PRDCI ook toestemming van de lokale overheid nodig om noodhulp te mogen bieden. Niet alleen om te voorkomen dat verschillende organisaties hetzelfde doen, maar ook om er zeker van te zijn dat de meest getroffen mensen geholpen worden. Pedro Alarcon, burgemeester van Batad, is dankbaar voor de hulp die zijn gemeenschap van ICCO heeft ontvangen. (Foto: Marcella Bos en burgemeester Pedro Alarcon).

Vrijdagochtend, stipt om 8 uur, is de burgemeester zijn gemeenschap persoonlijk gaan waarschuwen voor de naderende super typhoon. Pedro heeft de mensen ervan proberen te overtuigen om te evacueren. “Niet iedereen wilde schuilen in een van de scholen of kerken in de nabije omgeving. De mensen hier zijn zo gewend aan stormen dat ze niet zo snel meer ergens bang voor zijn.”

Maar toen de wind toenam en de hoogte van de golven toenamen zijn de meeste dorpelingen naar de kerk gevlucht. “Ook mensen die normaal niet naar de kerk gaan, kwamen nu bidden. Voor hun veiligheid en die van de mensen die nog wel in de huizen waren achtergebleven. Met name de mannen wilden op het huis blijven passen. Ik heb die dag ook gebeden”, vertelt Pedro.

In de omgeving van Batad zijn ondanks de waarschuwingen van de overheid een aantal mensen overleden en gewond geraakt, omdat ze niet op tijd weg konden komen uit hun woning. Pedro hield zijn hart tijdens de typhoon vast. Hij woont in een betonnen huis, maar het ging zo tekeer dat hij bang was voor de gevolgen.

“De typhoon nam rond 16.00 uur in kracht af. Ik ben twee uur later, samen met mijn team, direct naar de dorpen aan de kust gereden. Ik moest huilen toen ik mijn geboortedorp zag, totaal verwoest. Daar was ik niet op voorbereid.” Hij wordt emotioneel en zijn stem stokt. Pedro pakt een zakdoek en dept zijn tranen. Na een minuutje is hij weer de burgemeester van Batad.

Tijdens het uitdelen van de relief pakketten op zaterdag, kwam Pedro langs om ICCO te bedanken. De dinsdag ervoor had hij ICCO en Kerk in Actie en lokale partner PRDCI officieel toestemming gegeven om noodhulp te bieden.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.