Help slachtoffers Syrië

Oorlog Syrië: Hulpverleners oververmoeid

Hulpverleners in Syrië en de buurlanden zijn oververmoeid, meldt SHO-deelnemer Cordaid. Omdat in Syrië hulpverleners met hun families soms moeten vluchten, raken hulporganisaties goede medewerkers kwijt.

‘Er zijn eigenlijk geen veilige plaatsen meer in Syrië. Mensen zijn continue op de vlucht voor het geweld. Onze hulpverleners staan eveneens onder grote druk. Zij zijn dag en nacht in touw. Dat eist zijn tol. Zowel fysiek als geestelijk raken mensen overwerkt en gestrest.’

Dat zegt JRS, de partnerorganisatie van Cordaid. Deze organisatie heeft psychosociale centra, distribueert voedsel en runt onder andere twee gaarkeukens, onder andere met geld van Giro555.

JRS werkt in Syrië met betaalde krachten en vrijwilligers. Door het geweld moeten ook zij vaak op de vlucht, waardoor de organisatie steeds opnieuw mensen moet rekruteren en inwerken.

Ook hulporganisaties in Libanon kampen met extreme werkdruk. De instroom van vluchtelingen neemt alleen maar toe. ‘Al meer dan een jaar werkt ons personeel zes dagen in de week. En het einde is niet in zicht. De hulpvraag wordt alleen maar groter’, aldus een medewerker van Caritas Libanon, de partnerorganisatie van Cordaid in Libanon die hier vluchtelingen opvangt.

’De hulp die wij verstrekken is niet eenmalig. Distributies van hulpgoederen worden om de zoveel weken herhaald en mensen blijven een beroep op ons doen.’

Lees hier het volledige artikel

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.