Help slachtoffers Syrië

Op de vlucht na bombardement

Fatima, haar man en drie kinderen woonden in Deir El Zoor (Syrië) tot het gewapende conflict tussen de rebellen en het Syrische leger uitbrak. Op een dag verdween de man van Fatima. Hij ging naar buiten maar keerde niet meer terug. 

Zonder te weten wat haar man was overkomen en op aandringen van haar ouders besloot Fatima, dat het door de toenemende bombardementen, schietpartijen en gijzelingen tijd werd om met haar gezin te vluchten. Maar in de nacht voor het geplande vertrek werd de buurt door een bombardement getroffen. Ook het huis van Fatima en dat van haar ouders. Fatima bleef ongedeerd. In paniek zocht zij tussen het puin naar haar kinderen.De jongste van de drie kinderen, nog een baby, bleek als door een wonder te zijn gered, doordat ze achter een meubelstuk lag. Haar oudste zoon was ook ongedeerd. Maar haar middelste dochter, Marwa van drie jaar oud, was verdwenen. Totdat ze haar onder het puin vond: bewusteloos en onder het bloed. In het ziekenhuis werd ze gelukkig goed behandeld. Aan de aanval hield ze een snee in haar maag en een hersenschudding over.

Kort na het bombardement vluchtte Fatima alsnog met haar kinderen, ouders en tante naar Damascus. Ze zochten hun toevlucht in een leegstaand gebouw. Een partnerorganisatie van de ICCO & Kerk in Actie trof het gezin daar aan en bood direct hulp.

“De hulpverleners hebben op allerlei manieren geholpen”, vertelt Fatima. “Ik was ernstig getraumatiseerd door het onopgehelderde verlies van mijn echtgenoot en ik voelde me er erg schuldig over dat mijn dochter tijdens het bombardement gewond raakte. Het was immers mijn beslissing geweest om in het gevaarlijke gebied te blijven en op mijn man te wachten.” Via ICCO & Kerk in Actie ontving Fatima psychische ondersteuning en kreeg het gezin schoon drinkwater, voedsel en voorlichting over gezondheid en hygiëne. Voor de kinderen verzorgt ICCO & Kerk in Actie via lokale partners onderwijs, zodat kinderen na het conflict kunnen helpen om het land op te bouwen en geen leerachterstand oplopen.

Beeld: ICCO & Kerk in Actie –  juli 2013 (De vrouwen op de foto zijn niet Fatima)

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.