Op Leyte zijn 18.000 tentzeilen en voor 5000 families matrassen uitgedeeld

Cordaid Mensen in Nood en haar partnerorganisaties Caritas Filipijnen en Catholic Relief Services proberen zoveel mogelijk slachtoffers aan water en voedsel te helpen.

“Het lijkt wel of er een atoombom is ontploft, zo erg is het.” Rey Barnido van Caritas Filipijnen, een partnerorganisatie van Cordaid Mensen in Nood, is sinds zondag op het zwaar getroffen Filipijnse eiland Leyte. “Mensen doen wat ze kunnen, maar de ramp is te groot.”

Barnido arriveerde afgelopen zondag samen met enkele collega’s van hulporganisatie CRS op  het Filipijnse eiland Leyte. Op hun tocht over het eiland zien ze niets anders dan ellende. “Overal liggen lijken. Gewonden komen van heinde en verre naar de stad Tacloban voor medische hulp. De elektriciteit is uitgevallen en er is geen water. Wegen liggen vol met puin, huizen zijn onbewoonbaar en winkels verwoest.”

Cordaid Mensen in Nood en haar partnerorganisaties Caritas Filipijnen en CRS proberen zoveel mogelijk slachtoffers aan water en voedsel te helpen. “Ook hebben we al 18.000 tentzeilen uitgedeeld, zodat mensen in ieder geval een dak boven hun hoofd hebben”, vertelt Rey Barnido.  “Daarnaast delen we zeep en andere toiletartikelen uit voor de broodnodige hygiëne en hebben 5.000 families matrassen, dekens en kookspullen gekregen. Bovendien zijn we van plan zo snel mogelijk te beginnen met cash-for-work projecten, waarbij mensen zelf helpen het puin in hun dorp op te ruimen en daar wat geld voor krijgen.”

Leyte is niet het enige eiland in de Filipijnse archipel dat zwaar heeft geleden onder tyfoon Haiyan. Edwin Gariguez van Caritas Filipijnen krijgt overal vreselijk nieuws vandaan. “De situatie op de eilanden Panay en Biliran is verschrikkelijk. Op Samar, waar de storm als eerste aan land kwam, zijn honderden doden en duizenden vermisten.  Steden op Samar zoals Giporlos en Guiuan zijn totaal verwoest zijn en alleen al in de stad Basey worden 2.000 mensen vermist.”

Cordaid Mensen in Nood had eerder al 200.000 euro toegezegd voor hulp aan de slachtoffers van Haiyan en heeft daar vandaag/dinsdag nog eens 600.000 euro bovenop gedaan.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.