Droogte Hoorn van Afrika

Opbrengst Giro 555-actie voor Hoorn van Afrika volledig besteed

Op 11 juli 2011 openden de Samenwerkende Hulporganisaties Giro 555 voor hulp aan de slachtoffers van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika. De actie bracht 25 miljoen euro op. Deze opbrengst is het afgelopen jaar volledig besteed. Negen hulporganisaties zetten zich met de actieopbrengst in om slachtoffers te helpen met onder meer voedsel, medische hulp, water- en sanitaire voorzieningen en onderdak.

Aanhoudende droogte, mislukte oogsten en conflicten veroorzaakten vorig jaar zomer ernstige voedseltekorten in de Hoorn van Afrika. De Samenwerkende Hulporganisaties startten op 11 juli 2011 een inzamelingsactie en spraken af de opbrengst binnen een jaar te besteden. Dankzij de giften die op Giro 555 binnenkwamen konden negen deelnemende hulporganisaties hulp bieden in Somalië, Ethiopië en Kenia. Zij deden dit vooral in en rond vluchtelingenkampen en in regio’s die het zwaarst getroffen waren. Naast noodhulp werkten de hulporganisaties ook aan structurele oplossingen. Zij hielpen mensen hun werkzaamheden weer op te pakken en ondersteunden nomadische veehouders bij het vormen van nieuwe kuddes. Ook werkten zij aan irrigatieprojecten om mensen minder kwetsbaar te maken voor toekomstige periodes van droogte. Actievoorzitter Marinus Verweij bezocht Zuid-Ethiopië om te kijken hoe de hulpverlening verliep.”Ik was onder de indruk van de organisatie van de hulp. In zeer korte tijd waren alleen al in Ethiopië honderdduizend mensen de grens overgekomen. Goed gecoördineerd werd voedsel en water gedistribueerd, medische zorg verleend en een ordening aangebracht in de chaos.”

Benieuwd naar de hulp die door de SHO-deelnemers is geboden? Lees hier over onder andere het ondervoede kindje Firdoze Liben dat met hulp van UNICEF kon aansterken, en over weduwe en moeder van vier kinderen Guyatu Guracha Wario uit Ethiopië die door Cordaid Mensen in Nood toegang kreeg tot schoon drinkwater.

Download voor meer informatie de nieuwsbrief en halfjaarrapportage die de Samenwerkende Hulporganisaties onlangs uitgaven. Daarin is onder meer te lezen dat de hulpverlening ernstig bemoeilijkt werd door conflicten en gewelddadigheden in de regio. Eind november publiceren de Samenwerkende Hulporganisaties een eindrapportage waarin zij gedetailleerd verslag doen van de hulp die het afgelopen jaar met de actieopbrengst is geboden door de negen hulporganisaties.

De SHO-deelnemers aan de actie voor de Hoorn van Afrika zijn: Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Save the Children, Stichting Vluchteling, Tear, UNICEF Nederland en World Vision.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.