Help slachtoffers
hongersnood

Opnieuw dreigt hongersnood in Zuid-Soedan

Oxfam Novib, een van de hulporganisaties achter Giro555, waarschuwt voor een nieuwe hongersnood in Zuid-Sudan. Volgens de hulporganisatie moet er nu worden ingegrepen om te voorkomen dat miljoenen mensen honger lijden.

Zuid-Sudan wordt al lange tijd getroffen door (ernstige) voedseltekorten, in februari vorig jaar werd er voor het eerst sinds 6 jaar in een aantal regio’s officieel hongersnood afgekondigd.  De samenwerkende hulporganisaties kondigden een Nationale Actie af om gezamenlijk geld in te zamelen voor hulp aan de slachtoffers van hongerrampen. De opbrengst ging ook naar slachtoffers uit Somalië, Jemen en Noordoost-Nigeria.

De internationale hulpacties zorgden ervoor dat vele levens gered werden en erger werd voorkomen, zoals te lezen in de eindrapportage die half mei werd gepubliceerd. In juni 2017 meldden de VN een einde aan de hongersnood in deze gebieden in Zuid-Soedan.

Mislukte oogsten

Gezien de slechte oogst van vorig jaar en het feit dat de volgende oogst pas in juli wordt verwacht, dreigt opnieuw een catastrofe voor de mensen in Zuid-Sudan. De organisatie FEWSNET, die vroegtijdig waarschuwt voor dreigende hongersnoden, meldt in hun laatste rapport dat in de regio rond Pibor een vijfde van de gezinnen nu al extreme honger heeft.

In deze regio, in het oosten van het land, hebben overstromingen en ziektes de oogst aangetast. Inwoners zijn met het naderende regenseizoen afhankelijk van voedsel dat wordt ingevlogen, maar dat is voor velen onbetaalbaar.

Veel hulporganisaties achter Giro555 werkten al in Zuid Soedan en zullen aandacht en steun blijven vragen en noodhulp blijven verlenen. Het land wordt al jaren geteisterd door burgeroorlogen. De hulporganisaties spreken lokale overheden en de internationale gemeenschap dan ook aan op hun verantwoordelijkheid voor het werken aan een oplossing van het conflict.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.