Help slachtoffers Filipijnen

Opnieuw noodweer op de Filipijnen

Hevige regen en overstromingen veroorzaken nieuwe schade in een gebied dat in november al zwaar getroffen was door tyfoon Hayian. Honderden mensen zijn voor de tweede keer in enkele maanden geevacueerd.

“Dit is heel slecht voor de mensen”, zegt Jan Bouke Wijbrandi, directeur van Unicef. “Zij waren net teruggekeerd en woonden in een tentje op de plek waar vroeger hun huis stond. Ze begonnen net weer een beetje op te krabbelen. Nu moeten ze weer weg.”

Vooral op de eilanden Mindanao en Oost-Samar is veel schade. Daar is een derde van de noodonderkomens beschadigd of zelfs vernietigd. Enkele van de tenten die ingericht waren als ruimtes waar kinderen veilig konden spelen staan onder water. Rijstvelden die net weer ingezaaid waren zijn ondergelopen.

Cordaid inventariseert momenteel de behoeften in de getroffen provincies. Diverse hulporganisaties waren al actief in het gebied, waaronder ICCO|Kerk in Actie, het Rode Kruis, Unicef en World Vision.

Icco|Kerk in Actie deelt voedsel en onderdak aan 6.000 getroffenen uit. Ook het Rode Kruis startte direct een response operatie in Visayas en  Mindanao. Mensen zijn geëvacueerd en er worden onder andere warme maaltijden, voedselpakketen, dekens en plastic zeilen uitgedeeld. Tevens biedt het Rode Kruis eerste hulp aan.

World Vision geeft aan dat de hulpverlening door het weer verzwaard wordt. “Het bemoeilijkt met name de mogelijkheid om de mensen goed te kunnen bereiken. Vele vluchten en vaarten zijn in verband met het noodweer gecancelled. Waar nodig zorgen we voor extra of nieuw onderdak voor de mensen”, aldus een lokale hulpcoördinator.

De storm kostte aan 42 mensen het leven. Zeven mensen worden nog vermist. 65 mensen raakten gewond.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.