Help slachtoffers Filipijnen

Organische landbouw op Samar: een leven na Haiyan

Na tyfoon Haiyan stonden nog maar zeven van de 250 kokospalmbomen overeind op het land van  Rumolo Samson (51). Samson schakelde dankzij ICCO en Kerk in Actie over organische landbouw. Samson woont in een dorpje in Oost Samar met zijn vrouw en twee kinderen.

Samson: “De eerste drie maanden na Haiyan voldoe ik mij als een levende dode, alles om mij heen was vernield;  ons huis, mijn visnetten, het koraal,  ons kleine rijstveld was vernield en van onze belangrijkst bron van inkomsten, 250 palmbomen met kokosnoten, stonden er nog zeven overeind .” Het eerste half jaar was het gezin  afhankelijk van noodhulp, ze ontvangen sardientjes, rijst en noedels.

Samson verdiende geld door met buffels de palmresten van landbouwgrond te verwijderen, een project van TFM en ICCO. Het hout dat overbleef mochten Samson en de overige deelnemers gebruiken voor de bouw van een nieuw huis.  “Ik leerde daarnaast over organische landbouw. Ik gebruik nu duurzame mest en groei sojabonen, bonen, pompoenen en aubergines op mijn land. Ik vind het belangrijk om verantwoord met de aarde om te gaan, al vergt duurzame landbouw wel meer kennis en inzet van mij.  Mijn familie en ik hebben veel verloren door Haiyan, maar het heeft ons daarnaast ook veel gegeven. Ik heb mijn leiderschapscapaciteiten kunnen ontwikkelen en heb nieuwe vrienden gekregen, met wie ik deze intensieve tijd nauw heb samengewerkt.”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.