Aardbeving Haïti

Orkaan Tomas leidt tot 20 doden, cholera situatie blijft zorgelijk

Orkaan Tomas heeft geleid tot 20 doden in Haiti, meer dan twee keer zoveel als oorspronkelijk gemeld. Er worden nog altijd 7 mensen vermist. Ook hebben zo’n 6,000 families hun onderdak verloren en verblijven er nog altijd zo’n 30,000 mensen in schuilplaatsen. Hoewel dit nog altijd aanzienlijk is, is het nog altijd minder dan waar vooraf voor gevreesd werd.

Tomas bereikte Haiti vrijdagavond laat als orkaan. Vooral de kust in het westen van Haiti werd hard geraakt door de storm. Leogane, een van de grootste locaties voor Cordaid’s huizenbouw programma in Haiti, liep gedeeltelijk onder water als gevolg van zware regenval. De 1,3 miljoen inwoners van de kampen in Port-au-Prince werden relatief echter grotendeels gespaard.

De aandacht gaat nu weer uit naar de cholera situatie die nog altijd zorgelijk is. De situatie is over de afgelopen paar dagen verslechterd: er zijn inmiddels meer dan 500 doden en 7,300 besmettingen. Er wordt gevreesd dat overstromingen als gevolg van de storm zullen leiden tot een verspreiding van de epidemie terwijl de schade aan wegen gebouwen het moeilijker zal maken om hulp te kunnen verlenen.

De lokale autoriteiten houden met name de met cholera besmette Artebonite rivier in de gaten: als gevolg van de regenval moesten ingenieurs een dam in deze rivier gedeeltelijk openzetten om de waterdruk te verminderen. Ook zijn er geruchten dat er mogelijk toch gevallen van cholera zijn waargenomen in de hoofdstad.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.