Aardbeving Haïti

Orkaan Tomas nadert Haïti

Orkaan Tomas zal naar verwachting eind deze week op Haïti afkoersen. Internationale hulporganisaties bereiden zich al maanden voor op mogelijke orkanen, zoals Tomas. Er zijn extra voorraden ingeslagen, noodsystemen aangelegd en getest, mensen uit kwetsbare gebieden verplaatst en bewoners van tentenkampen via radio en sms geïnformeerd over de storm. De orkaan is St. Lucia gepasseerd en eiste 14 doden.

In eerste instantie leek het erop dat de orkaan aan kracht zou inboeten en richting Haïti, terug zou vallen naar de eerste categorie. Ofwel een tropische storm met windsnelheden van rond de 80 km kilometer, met hele zware regenval. Nu lijkt het erop dat Tomas aan kracht herwint en alsnog in de derde of vierde categorie orkanen valt. Autoriteiten in Port-au-Prince hebben de bevolking opgeroepen de tenten te verlaten en een veilig onderkomen te zoeken bij familie en vrienden. Het Rode kruis heeft inmiddels al maatregelen getroffen, zie ook het persbericht van het Nederlandse Rode Kruis.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.