Stop de ebola-ramp

Osman (37) en Kadiatu (11) zijn genezen

Twee patiënten hebben de ebola-kliniek van het Rode Kruis in Kenema, Sierra Leone mogen verlaten.  Beiden hebben het ebola-virus overleefd en zijn door hun behandelaars kerngezond verklaard.

Osman (37) en Kadiatu, een meisje van elf, hoorden bij de eerste patiënten die zich half september meldden bij de ebola-kliniek in Kenema, Sierra Leone. Osman was de tweede ebola-patiënt die de kliniek opnam: lusteloos en vermoeid, met de glazige blik van iemand die zeer ernstig ziek is. In twee weken tijd zag Osman elf medepatiënten overlijden. Hij knapte wonder boven wonder op. Na twee bloedtesten die negatief waren, is hij nu vrij om te gaan en staan waar hij wil. Voorlopig is hij immuun voor het ebola-virus, al weten onderzoekers niet voor hoe lang.

Beschermende uitrusting

Osman weet niet hoe hij werd besmet. Ook herinnert hij zich niet hoe hij in de kliniek aankwam. Wel onthield hij hoe hij werd ontvangen door de Rode Kruis-medewerkers in hun imposante beschermende pakken. “Ik was bang, maar ze waren goed voor me. Ze stelden me gerust, gaven me medicijnen en gaven me te eten. We kunnen elkaar eindelijk de hand schudden zonder hun beschermende uitrusting.”

Nu staat hij op het punt om naar huis te gaan, zij het met gemengde gevoelens. “Ik ben blij dat ik het ziekenhuis mag verlaten, maar mijn vrouw en mijn tweeling van drie maanden zijn overleden aan ebola. Dat maakt me verdrietig”,  aldus Osman. “Ik heb mijn 13-jarige zoon achtergelaten. Ik weet niet of hij gezond is.”

Wandelend uit de ebola-kliniek

Heel anders vergaat het de elfjarige Kadiatu die wandelend de kliniek verlaat. Nog even en Kadiatu is door de dubbele omheining die de zones van hoog en laag besmettingsrisico van elkaar scheidt. Straks zal zij haar moeder en acht broers en zussen weer zien.

Twee weken geleden kwam ze als derde patiënt aan in het ebola-behandelcentrum van het Rode Kruis. “Doodziek. Ze was helemaal van de wereld en reageerde niet op haar omgeving”, vertelt Lauralee Morris, hulpverlener van de Canadese Rode Kruis. “Het was geweldig om haar te zien veranderen in een gezonde jonge meid.”

Ebola-behandelcentrum Kenema

Het ebola-behandelcentrum wordt beheerd door het Internationale Rode Kruis in Kenema, Sierra Leone. De kliniek opende half september 2014 haar deuren.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.