Help slachtoffers Filipijnen

Over op duurzame landbouw

René Francisco aan het werk op zijn land. Foto: Benno Neeleman/ICCO en kerk in Actie

Die achtste november gaat René Francisco (43) uit Carles op Iloilo gewoon aan het werk als beveiligingsbeambte. Er zijn wel waarschuwingen uitgegaan op radio en tv, maar mensen zijn gewend te leven met tyfoons. Dat deze zo sterk zou zijn, dat had Francisco niet ingeschat. ”De angst die ik voelde net na de ramp, zal ik nooit meer vergeten.” Alle netwerken zijn vernield en hij kan geen contact krijgen met zijn vrouw en vijf kinderen. Hij rent naar huis om daar te zien dat er weinig meer van over is. Gelukkig zijn zijn vrouw en kinderen ongedeerd.
Om zijn gezin van een inkomen te voorzien is Francisco naast beveiligingsbeambte ook boer. Hij verbouwt rijst en suikerriet op zijn eigen land. Haiyan heeft zijn rijstveld grotendeels verwoest. De hectare grond levert normaal gesproken veertig zakken rijst van 40 kilo per stuk op. Na de storm zal hij dit jaar hooguit twee zakken overhouden. Via ICCO en Kerk in Actie-partner Progresso krijgt het gezin Francisco voedselpakketten, maar ook zaden en materialen om weer gewassen op zijn land te verbouwen. “En”, besluit hij, “ik stap over op biologische teelt”. Hij kreeg hierover informatie van Progresso. ”Duurzame landbouw is niet alleen groener, het levert op den duur ook meer op”, aldus Francisco.

 

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.