Giro555 en 'localisatie'

Kolonialisme wordt vaak beschouwd als een fenomeen uit het verleden. De sporen van kolonialisme zijn echter nog steeds overal aanwezig. Dit blijkt uit de oneerlijke systemen en structuren die zowel in onze samenleving als op internationaal niveau bestaan en bijdragen aan economische ongelijkheid. In de strijd voor gelijkheid is het daarom van essentieel belang om deze systemen te hervormen. 

In de (internationale) hulpverlening zagen we in het verleden vaak dat wanneer er ergens ter wereld een ramp plaatsvond, internationale organisaties het werk van nationale en lokale organisaties overnamen. Veel organisaties werken nu aan het veranderen van deze aanpak, omdat dit anders kan en moet. Een van de manieren waarop hulporganisaties deze erfenis van kolonialisme aanpakken, is via ‘lokalisatie’. 

Lokalisatie houdt in dat lokale hulpverleners in getroffen gebieden de mogelijkheid krijgen om zelf noodhulp te bieden en een sleutelrol te vervullen in de coördinatie daarvan. Het doel van lokalisatie is om de capaciteit van lokale organisaties te versterken, zodat lokale hulpverleners effectief kunnen reageren op (nieuwe) crises. Dit draagt bij aan de duurzaamheid van interventies op de lange termijn en erkent het belang van lokale kennis voor het bieden van effectieve en cultureel passende hulp. 

Door lokalisatie wordt het centrale idee van kolonialisme – namelijk dat internationale en externe machten de controle hebben en betere beslissingen nemen – omgekeerd. Lokale gemeenschappen krijgen de autonomie en middelen om hun eigen werkzaamheden op te pakken, wat bijdraagt aan een eerlijker en rechtvaardiger wereldsysteem.  

Waarom is ‘lokalisatie’ belangrijk? 

Lokalisatie bij noodhulp is van cruciaal belang omdat het getroffen gemeenschappen centraal stelt in de projecten die we uitvoeren. In humanitaire crises zijn lokale en nationale actoren de belangrijkste belanghebbenden bij het beheer van de hulpverlening. Zij waren al aanwezig in het gebied voordat de noodsituatie uitbrak en blijven dit ook na de ramp. 

Lokale organisaties zijn vaak de eersten die reageren op crises en spelen een sleutelrol bij het snel verlenen van levensreddende hulp. Desondanks krijgen lokale en nationale actoren vaak weinig erkenning wanneer de internationale respons op gang komt. Terwijl zij wel degenen zijn die voor structurele hulp kunnen zorgen, nadat internationale noodhulporganisaties weer zijn vertrokken.  

In veel gevallen is noodhulp sneller, effectiever en kostenefficiënter wanneer deze lokaal wordt aangestuurd. Dit komt doordat lokale actoren de kennis, netwerken en het politieke en culturele bewustzijn hebben om snel resultaten te boeken. Bovendien hebben lokale actoren doorgaans betere toegang tot de getroffen bevolkingsgroepen vanwege hun geografische nabijheid. Dit is met name relevant in conflictgebieden waar de toegang voor internationale organisaties soms beperkt kan zijn.  

Het betrekken van lokale en nationale actoren is daarom essentieel bij de coördinatie van de noodhulp en wederopbouw. 

Hoe werkt Giro555 aan ‘lokalisatie’ 

De organisaties achter Giro555 werken aan lokalisatie om de efficiëntie en effectiviteit van hun hulpverlening te verbeteren. Lokalisatie in de context van noodhulp verwijst naar het versterken van de capaciteit van lokale organisaties en gemeenschappen om noodhulp en wederopbouw te kunnen leiden. Hier zijn enkele redenen waarom de organisaties aan lokalisatie werken: 

  1. Snellere respons: lokale organisaties bevinden zich al ter plaatse en kunnen sneller reageren op noodsituaties. Ze hebben geen tijd nodig om personeel en middelen naar de rampgebieden te mobiliseren. 
  1. Betere kennis van de context: lokale organisaties en gemeenschappen hebben een betere kennis van de cultuur, taal en lokale behoeften, wat leidt tot beter afgestemde en effectievere hulp. 
  1. Duurzaamheid: door lokale capaciteit op te bouwen, zorgen we ervoor dat mensen beter voorbereid zijn op toekomstige rampen en minder afhankelijk worden van externe hulp. 
  1. Kosteneffectiviteit: lokalisatie kan kosten besparen omdat er minder uitgaven zijn voor internationale reizen en logistiek. Dit betekent dat meer van de ingezamelde fondsen direct naar de getroffenen van een ramp gaan.  
  1. Empowerment van lokale gemeenschappen: het versterken van lokale organisaties bevordert zelfredzaamheid en geeft gemeenschappen meer controle over hun eigen projecten. 

Om deze efficiëntieslag te realiseren, is het lokale organisaties toegestaan kosten door te berekenen aan de organisaties achter Giro555. Deze doorberekende kosten dekken uitgaven die niet direct aan een specifiek project gerelateerd zijn, maar bijdragen aan het efficiënt, effectief en veilig functioneren van de organisatie. 

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 10 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie