Samen in actie
voor noodhulp

‘Overleven in Nepal is momenteel echt een gevecht’

De in Oegstgeest wonende Ram Budhathoki kwam vorige week terug van familiebezoek in Nepal. Vanuit quarantaine op de zolderkamer, waar hij op afstand blijft van zijn vrouw en twee kinderen, vertelt hij welke dramatische taferelen zich momenteel in Nepal afspelen. “Als mijn moeder corona krijgt, wil ze echt niet naar het ziekenhuis. De paniek, chaos en onmacht is daar zo groot, dat ze liever thuis sterft.”

Tekort aan alles
In de paar weken dat Budhathoki in Nepal op bezoek was, maakte hij aan den lijve mee hoe de paniek toesloeg toen de coronauitbraak steeds feller om zich heen greep. “De ziekenhuizen stroomden vol met patiënten, maar die kunnen dat niet aan. Er is een tekort aan alles: aan personeel, aan apparatuur, aan zuurstof en aan ruimte. Ik heb een ziekenhuis bezocht waar zelfs bedden buiten stonden.” Hij zag een enorme angst ontstaan. “Mensen die ziek zijn, of familieleden hebben die ziek zijn, leven van uur tot uur. Ze hebben voor even zuurstof, maar het is onzeker of die er ook voor de rest van de dag is. Iedereen is op zoek naar zuurstofflessen, overleven is echt een gevecht. Er overlijden zoveel mensen, ook jonge mensen: een bruidegom die net getrouwd was, een jonge moeder van drie kinderen. Ik kende natuurlijk de verhalen over India vanuit de krant, maar toen ik dit met eigen ogen zag, greep me dat enorm aan.”

Mensen verliezen de hoop

Budhatkohi zag hoe mensen de hoop verliezen. “Ze zien hoe families van ziekenhuis naar ziekenhuis gaan om een plekje te vinden voor een ziek familielid. Mensen realiseren zich dat als ze corona krijgen, het afgelopen is. Dat ligt niet aan het zorgpersoneel, begrijp me niet verkeerd. Personeel doet met man en macht wat ze kunnen. Maar met alle tekorten aan materiaal en met de enorme toestroom aan patiënten is het onbegonnen werk.” Ook het tekort aan vaccins draagt bij aan de wanhoop. “India was de grootste leveranciers van vaccins aan Nepal. Nu de nood in India zo hoog is en het land alle vaccins zelf houdt, staat Nepal met lege handen. De keuze die India maakt is begrijpelijk, maar het maakt de situatie in Nepal nog uitzichtlozer.”

Niet alleen ziek, ook geïsoleerd
Budhathoki maakte in Nepal van dichtbij mee hoe een nicht, haar zoon en een buurvrouw van zijn moeder ziek werden. “Die buurvrouw kan nauwelijks meer ademhalen, en bijna niet meer praten. Ik durf haar vanuit Nederland niet op te bellen, omdat ik bang ben dat ze na twee woorden volledig buiten adem is. Mensen raken niet alleen ziek, maar ook geïsoleerd. Je kunt ook niet bij elkaar op bezoek, iedereen zit binnen.” Hoe is het nu met zijn familie in Nepal? “Mijn familie is blij dat ik veilig terug ben in Nederland. Maar ik maak me grote zorgen over hen. Mijn moeder heeft gezegd: ‘Als ik corona krijg, breng me dan alsjeblieft niet naar een ziekenhuis, de paniek is daar zo groot. Laat mij liever thuis rustig sterven.’ Ik begrijp haar, maar het laat wel zien hoe groot de ramp in Nepal is.”

Alle hulp is welkom

Budhathoki is lid van de Nepal Federatie Nederland, een platform van organisaties die vanuit Nederland contacten onderhouden met Nepal. “Vanuit deze federatie, en vanuit de Nepalese gemeenschap in Nederland, ontstaan mooie initiatieven om te helpen. Zo gaan we samen met een ziekenhuis in Nepal ter plaatse een fabriek opzetten die zuurstofflessen kan leveren. Ik ben heel blij dat ook Giro555 in actie is gekomen, want hulp is zo hard nodig. Ik hoop van harte dat Nederland gul geeft.”

Foto’s: Ram Budhathoki; Saroj Basnet/Cordaid-KerkinActie

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.