Aardbeving Haïti

Oxfam gaat cholera te lijf

Na berichten over een cholera-uitbraak in de provincie Artibonite zijn Oxfam-teams in actie gekomen. Het werkterrein is het gebied rond Petite Rivière, waar ongeveer 100.000 mensen wonen. Volgens plan heeft Oxfam 40.000 van hen voorzien van zeep, waterzuiveringstabletten en middelen tegen uitdroging.
Om een verdere verspreiding van cholera te voorkomen verstrekte Oxfam niet alleen middelen. Ook gaf ze vanaf zondag 24 oktober via de twee grootste radiostations vier keer per dag informatie over hoe mensen gezond kunnen blijven. Kerkleiders kregen dezelfde boodschap met het verzoek die in hun gemeenschap uit te dragen. Wagens met luidsprekers riepen de mensen op om naar de kerk te gaan.


Veilige bronnen

In het gebied waar Oxfam actief is, draait het vooral om landbouw. De boeren maken er gebruik van kunstmest en mest, die het water kunnen vervuilen. Omdat er voldoende natuurlijke waterbronnen zijn, distribueert Oxfam geen drinkwater. Wel helpt ze bij het veilig houden van de waterbronnen en verstrekt ze waterzuiveringstabletten en emmers.


Boos

Julie Schindall van Oxfam is al zeven maanden op Haïti. “Elke dag word ik hier geconfronteerd met een afschuwelijke armoede en ongelijkheid”, blogt ze. “Maar vandaag, in het choleragebied van Artibonite, ben ik boos. Dit is de rijstkorf van Haïti. Hier komt president Preval vandaan. Maar in sommige dorpen is slechts één wc en drinken mensen vies water uit de rivier. Het onderwijsniveau is zo laag dat veel mensen niet eens weten hoe belangrijk het is om je handen te wassen en eten op een hygiënische manier klaar te maken.”


Vertrouwen

Oxfam werkt met 20 medewerkers in het gebied Petite Rivière. En krijgt ook hulp van de plaatselijke bevolking. Zo blogt Schindall dat een tiental mensen de handen uitsteekt bij het uitladen van de vrachtwagen met emmers en zeep. Tegelijkertijd ziet ze een man met megafoon roepen dat mensen hun handen moeten wassen en alleen gekookt voedsel moeten eten. “Terwijl we door een bak met chlorine terug naar onze auto lopen, zegt mijn collega vol vertrouwen: We zullen de cholera een halt toeroepen. Deze ziekte gaat ons niet verslaan.”

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.