Oxfam: “Mensen drinken vervuild, zout water”

Het gebrek aan veilig water bedreigt de gezondheid van miljoenen Filipijnen. Door tyfoon Haiyan zijn waterleidingen verwoest en grondwatervoorraden verontreinigd.

Het overstromingswater is ernstig vervuild en ontsteekt de wonden die mensen zijn opgelopen tijdens de ramp. Bovendien verspreidt het bacteriën en ziektes. Ook brengt het gebrek aan drinkwater veel mensen in levensgevaar.

Zout water drinken

In het noorden van Cebu is de plaatselijke middelbare school omgebouwd tot een evacuatiecentrum voor 160 gezinnen. Oxfam-medewerker Tata Abella-Bolo vertelt dat deze families hun water halen bij een nabijgelegen bron. Dit water is gemengd met zout water, maar de mensen drinken het alsnog.

‘Ze hebben hier nu geen elektriciteit, dus de waterleidingen lopen niet. Al deze mensen moeten dit water wel drinken. Ze hebben nog net genoeg brandstof om eten te koken, dus wanneer ze dorst krijgen drinken ze het water zonder het te koken en zuiveren’, zegt Tata. ‘Toen ik dat hoorde en aangaf dat het niet goed is om zout water te drinken, zeiden ze dat ze geen keuze hebben, gezien hun leefsituatie.’

Op dit moment is het van cruciaal belang om slachtoffers toegang te verlenen tot schoon water en sanitaire voorzieningen. Oxfam deelt daarom hygiënepakketten uit met daarin waterzuiveringstabletten, zeep, tandenborstels, ondergoed en dekens. Met mobiele waterzuiveringapparatuur zullen we op minimaal 5 verschillende plekken water reinigen. Bovendien zullen we massaopslagen installeren die tussen de 10.000 en 45.000 liter water vasthouden. Ook plaatsen we 1.000 tijdelijke latrines om te voorkomen dat het rioolwater onze waterbronnen verontreinigd en repareren we bestaande pompen.

Nieuwsoverzicht

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555:

Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens. Meer informatie

Blijf op de hoogte

Word een paar keer per jaar bijgepraat over de resultaten van de hulp. En ontvang als eerste een alert wanneer er een Giro555-actie start.